Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale jak podniose jeszcze do góry kh to podniesie się rownież ph?

Eh już nic z tego nie rozumie dziś mierzylem znowu parametry:

W 450l

Ph 7,4 spadło

Kh 12 spadło

Gh 7 spadło

W 180l

Ph 7,8 urosło

Kh 10 spadło

Gh 6 spadło

Dlaczego w małym rośnie ph jak inne parametry spadają a w dużym wręcz ph spada :(

Ok 06. 03. 2012

W 450l

PH 7,6

KH 14

GH 7

W 180l

PH 7,4

KH 13

GH 6

Reasumując ustabilizowanie parametrów KH i GH Seachem Malawi Bufor zajeło mi tydzień czasu, dodając przez piewsze 5 dni codziennie a potem co 2 dzień.

Podniesienie PH Seachem Sól dla pielęgnic jak na razie po zastosowaniu pełnej dawki dozwolonej przez producenta tkwi na niskim poziomie, czekam może za tydzień po podmianie coś drgnie, podczas podmiany będę dodawał znowu sól i bufor.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam koledzy u mnie tez problem z PH. Zakupiłem Ph plus firmy Azoo i sól dla pyszczaków tej samej firmy. Wczoraj wlałem tak jak na instrukcji Ph plus i dodałem soli tak jak na instrukcji. Przed dodaniem miałem ph 7,4 a teraz raptem wzrosło do 7,6 czy ktoś podpowie może coś robię nie tak. Testy Ph JBL robiłem według instrukcji na opakowaniu ale znalazłem taką wypowiedź i mnie to ciekawi cytuje: "Zaobserwowałem 1 problem - taki mianowicie, że przy podaniu 3 kropli wskaźnika niektóre odcienie barwy były zbyt jasne i nie pasowały do żadnej pozycji wzornika. Należało wtedy dołożyć np. 2 kolejne krople wskaźnika - kolor się pogłębiał i odczyt był prostszy." I właśnie jak ja dołożę te dwie kropelki więcej to wychodzi, że mam przedział od 7,8 - 8. Więc nie wiem jak to interpretować.

Opublikowano
Witam koledzy u mnie tez problem z PH. Zakupiłem Ph plus firmy Azoo i sól dla pyszczaków tej samej firmy. Wczoraj wlałem tak jak na instrukcji Ph plus i dodałem soli tak jak na instrukcji. Przed dodaniem miałem ph 7,4 a teraz raptem wzrosło do 7,6 czy ktoś podpowie może coś robię nie tak. Testy Ph JBL robiłem według instrukcji na opakowaniu ale znalazłem taką wypowiedź i mnie to ciekawi cytuje: "Zaobserwowałem 1 problem - taki mianowicie, że przy podaniu 3 kropli wskaźnika niektóre odcienie barwy były zbyt jasne i nie pasowały do żadnej pozycji wzornika. Należało wtedy dołożyć np. 2 kolejne krople wskaźnika - kolor się pogłębiał i odczyt był prostszy." I właśnie jak ja dołożę te dwie kropelki więcej to wychodzi, że mam przedział od 7,8 - 8. Więc nie wiem jak to interpretować.

No nareszcie jesteś we właściwym miejscu.

kolego - trzy problemy.

Pierwszy - nie wolno przy testach kropelkowych dowolnie zmieniać ilości wody oraz kropelek bo fałszujesz wynik pomiaru.

Zawsze postępujemy dokładnie jak w instrukcji. Jeśli wynik ( kolor) nie pasuje do żadnego koloru z wzornika, ale jest np między kolorami dla pH 7,4 oraz 7,6 to przyjmujemy wynik jako 7,5.

Przy niektórych testach np NO3 producent podaje możliwość dokładniejszego odczytu poprzez proporcjonalne mieszanie uzyskanego koloru z wodą demi i odpowiedni do tej proporcji mnożnik. Dla pH tego nie podaje bo wynik jest już dostatecznie dokładny.

Drugie Wszystkie regulatory pH w tym także Azoo pHPlus oraz wszystkie sole do Malawi wzajemnie działają na pH i na twardości.

Azoo pH Plus zdecydowanie podnosi pH ale także twardość węglanową KH (która jest składową twardości ogólnej) przez co również i twardość ogólną GH.

Wszystkie sole to mieszaniny węglanów,boranów więc zdecydowanie podnoszą obie twardości ale także nieznacznie pH.

Przez długi czas stosowałem te oba preparaty Azoo tworząc z wody RO właściwą dla Malawi.

Zawsze najpierw dodawałem sól po rozpuszczeniu mierzyłem pH i dodawałem Azoo pHPlus do takich wyników jak jest woda w baniaku.

Po kilku podmianach na pamięć wiedziałem czego ile dodać.

Wszystko po to by gwałtownie nie zmieniać żadnych parametrów wody.

Literatura podaje że dla ryb maksymalna zmiana pH to 0,2 na dobę.

Na temat szybkości zmian twardości nie znalazłem ograniczeń ponieważ na ten parametr ryby nie reagują zbyt gwałtownie, ale IMHO też należy zmieniać powoli.

Rada - nie wyrzucaj z torebki z solą pochłaniacza wilgoci - sól wilgotna szybko zaczyna żółknąć przy rozpuszczaniu a to zbędny kolorek wody w baniaku.

Trzecie Zmiana pH z 7,4 do 7,6 po dodaniu obu preparatów jest jak najbardziej właściwa i dopuszczalna. Nie ma w tym nic zaskakującego.

Jeśli po czasie pH powoli spada oznacza że nie nastąpiła równowaga. Słusznie koledzy podpowiadają o stosowaniu każdej formy wapieni ( piasek, grys, koralowce, kamienie-wapienie) jako bufora stabilizującego i pH i twardości KH i GH.

Podobnie jak kolega eljot uważam że nie ma co dalej kombinować bo jesteś w zakresie parametrów wody Malawi. Czym bardziej będziesz różnicował parametry w baniaku od wody w kranie tym trudniej będzie ci utrzymać równowagę, szczególnie jak robisz co tygodniowe podmianki wody.

IMHO rozwiązaniem jest usuwanie NO3 i tylko maleńkie np 10% podmiany raz na miesiąc. Wtedy nawet bez wapieni uzyskasz pełną równowagę wody w baniaku. Czym więcej i częściej ingerujesz w wodę tym trudniej ją utrzymać w ryzach.

Opublikowano
Witam koledzy u mnie tez problem z PH. Zakupiłem Ph plus firmy Azoo i sól dla pyszczaków tej samej firmy. Wczoraj wlałem tak jak na instrukcji Ph plus i dodałem soli tak jak na instrukcji. Przed dodaniem miałem ph 7,4 a teraz raptem wzrosło do 7,6 czy ktoś podpowie może coś robię nie tak.

...nie rozumiem tego stwierdzenia. Przecież po to kupiłeś i zastosowałeś pH plus firmy Azoo aby podnieść pH w swoim akwarium!

Opublikowano
...nie rozumiem tego stwierdzenia. Przecież po to kupiłeś i zastosowałeś pH plus firmy Azoo aby podnieść pH w swoim akwarium!

No właśnie po to kupiłem tylko, że po dodaniu nie wzrosło mi Ph ani o jeden stopień i właśnie się dziwie czemu nie wzrosło.

Opublikowano

...to teraz rozumiem!Zmyliło mnie to "raptem". Ale producenci tego specyfiku doradzają aby dziennie pH podnieść właśnie o 0,2 na 100 litrów. Ponoć jest to najbardziej bezpieczny skok. Ja myślę ,że od 0,1 do 0,2 dziennie jest bezpiecznie.Z tego wynika ,że masz prawidłowy skok ( 0,2 pH) tylko nie wiem na ile litrów.Problemem może być na tę chwilę utrzymanie tego poziomu. Ale jeżeli masz w kuble jeden kosz grysu koralowego to powinien dać radę jako stabilizator. Ja w 240l akwarium mam filtr 17 litrów ( cztery kosze )w tym jeden właśnie w/w gryz i on mi utrzymuje na stałym poziomie to jest 8pH. Jeżeli masz podobnie zrobiony bufor to będzie oki:)

Opublikowano
...to zwiększ dawkę..Rób to przez kilka dni z rzędu i obserwuj czy wzrasta! Czasami może być błędny odczyt z jakiś powodów.

Rybkom nie zaszkodzi taka zmiana?? właśnie dodałem 2 następne nakrętki po 20 ml i zobaczymy co będzie już prawie całą butelkę zużyłem. A sól można też jeszcze podawać czy się wstrzymać??