Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
napisał "mam pytanie jak zrobić tło z naturalnych kamieni chodzi mi o łupki"....

ale później dopisałem lub serpernitów:) to wydaje mi się ładniejsze a kolega miał racje mieszając dwa rodzaje kamieni może nie wyjść na dobre, choć sie zgadzam z toba że tło z łupków jest korzystne bo zajmuje mało miejsca i jest zdecydowanie lżejsze ale chyba do koncepcji mojego rumowiska średnio będzie pasować,:) dziś cos chyba namaluje na kompie jakisz szkic i wrzuce moze cos wspolnie wymyślimy.:D

Opublikowano

Zainspirowany tym, co zobaczyłem w sklepie akwarystycznym, w swoim pierwszym akwarium wykonałem tło z wapienia. Kamienie (niektóre dość sporych rozmiarów i tym samym ciężkie) przykleiłem silikonem akwarystycznym bezpośrednio do tylnej szyby akwarium. Akwarium położyłem na tylnej szybie, a po dwóch dniach od przyklejenia kamieni "postawiłem" zbiornik.

Nie chciałbym namawiać nikogo do eksperymentów, w wyniku których mogłoby dojść do uszkodzenia akwarium, ale w moim przypadku przez kilka ładnych lat akwarium funkcjonowało i nic złego się z nim nie działo, choć z czasem zauważyłem minusy takiego rozwiązania, a mianowicie:

- straciłem sporo miejsca w akwarium (akwarium miało szerokość 40 cm),

- kamienie nie zawsze zachodziły jeden na drugi, zrobiły się za nimi korytarze i niestety zdarzały się przypadki, ze gdy rybki dostawały się pomiędzy kamienie, a tylną szybę to niestety nie zawsze im się udawało z tamtąd wyjść..... (nie mówiąc już o tym, że rybki nieszczęścliwie kończyły swój żywot, to dodatkowo parametry wody w akwarium ulegały okresowemu pogorszeniu, gdyż nie byłem w stanie wyciągać ryb zza tła).

Poniżej przesyłam fotki jak to u mnie wyglądało.

pozdrawiam

post-8630-14695713209382_thumb.jpg

post-8630-14695713209774_thumb.jpg