Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu mam w akwarium Yellow bo koledze pyski podkopały kamień , stuknął w szybkę i po baniaczku, on w baniaczku miał 2 samiczki i 2 samce yeloo i 2 acei i kilkanaście innych ryb ale tyle zdołał uratowac, wszystko to przyniósł do mnie na przetrzymanie zanim kupi nowy. Ale do rzeczy u niego samce były normalnie ubarwione a u mnie zauważyłem ze jeden z nich po prostu robi się czarny od pyska w stronę ogona gdzie przy pysku jest bardzo czarny jak węgiel a w stronę ogona blednie do takiego jasnego polotu czerni. Czy to jest normalne zachowanie? o czymś to świadczy ze on sie taki czarny robi ?

Opublikowano

Zgadza się, stres i zdominowanie to najprawdopodobniej główny powód "czernienia" yellow`ów. Hodowałem je kiedyś z trzema bardziej agresywnymi gatunkami czego efektem było właśnie pojawienie się czarnej barwy w okolicy pysków i czarnych pasów na ciele ryby. Dodam jeszcze, że ryby każdorazowo przed wpuszczeniem do mojego akwarium prezentowały piękną żółtą barwę, dlatego skundlenie czy chów wsobny nie wchodzi tu raczej w rachubę.