Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój problem wygląda następująco: w nieodległej przyszłości moje pysie i skalary mojej lubej zamieszkają się w jednym mieszkaniu ;-). Problem w tym, że dwa akwaria się tam nie zmieszczą, planuję więc je postawić jedno nad drugim w jednej szafce. I tu pojawia się pytanie - czy szafka drewniana wytrzyma (blat podparty będzie tylko na końcach), czy lepiej zrobić stelaż stalowy i obudować płytą meblową?

Osobiście skłaniam się bardziej na stelaż, może ktoś potrafi doradzić mi jakich profili użyć, żeby nie robić mega konstrukcji która utrzyma słonia, ale też żeby mi się całosć nie rozleciała?

Rozważam dwa warianty jeśli chodzi o akwaria:

1. Na dole, jakieś 10cm nad podłogą malawi 100x40x40, 20-25cm miejsca "na obsługę", u góry "skalarne" 100x40x60 - tańszy dla mnie, bo górne akwa już mam

2. Dół 120x50x40, góra 120x50x60 - nie ukrywam że ten bardziej do mnie przemawia ;-), choć to 600 kilo wody do postawienia, i 4 piętra podemną zalane w razie niewypału.

Uprzedzając krytykę pomysłu - zdaję sobie sprawę z utrudnień obsługi - ciasno (20-25cm) na dole, a krawędź "skalarnego" jakieś 135-140 nad podłogą, ale chwilowo nie mam innego pomysłu jak je upchnąć w mieszkaniu.

Opublikowano

Również polecam stelaż metalowy, deski płyty i innne takie mają jednak tendencja do zmian pod wpływem wody,a tej w naszym hobby nie brakuje :wink:

Opublikowano

A profilki? Moje obecne akwarium (240l) stoi na stelażu z kątownika L35mm bo taki akurat miałem w piwnicy, i jest zdecydowanie zbyt mocny, i do tego trudno go zamaskować w szafce.

Może ktoś potrafi określić czy wystarczy mi np. L25, albo jakiś zamknięty profilek stalowy np. o przekroju kwadratu o boku 15mm (np. z taki jak swego czasu ławki szkolne były robione).

Chciałbym jakąś w miarę lekką i łatwą do ukrycia konstrukcję zrobić, chodzi mi mniejwięcej o coś takiego:

http://www.akwarystyka.com.pl/forum/fil ... ustom_.jpg

tylko moja nie może mieć podpórek w środku...

Dzięki za każdą poradę