Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli mogę wtrącić, sam miałem podobny problem przy 240-tce Diversa. Kontaktowałem się z producentem i ten rozwiał moje wątpliwości. Naprężenia przy szybie 8mm i wzmocnieniach wzdłużnych nie są duże a że szyba się wygina to dobrze i oznacza że jest w jakimś tam stopniu elastyczna i jest to normalne. Opowiedział historię (nie wiem ile w tym prawdy), że u siebie w biurze zalał zbiornik ok. 600 l bez żadnych wzmocnień z szyby 8mm. Akwa zrobiło się jak bańka i funkcjonowało tak ok 4 lata do chwili aż go nie zlikwidował. Ja osobiście doszedłem do wniosku że jeżeli baniaki 240l z szybą 8mm oraz ze wzmocnieniami wzdłużnymi są produkowane to że przed wpuszczeniem ich na rynek musiały przechodzić testy. W końcu produkują je bodajże od kilkunastu lat. U mnie jak na razie wszystko jest ok, ogólnie polecam firmę za dobre wykonanie i dbałość o szczegóły.

Jeżeli chcesz w swoim baniaku założyć tło strukturalne kupne przy wzmocnieniu poprzecznym,to będziesz miała problem, pozdrawiam.

Opublikowano

240 litrów z szyby 10 ze wzmocnieniami i do tego jeszcze poprzeczka :-O

Nielicho :-)

Podejrzewam że nawet jakbyś kamieniem w nie rzuciła ciężko byłoby rozbić.

Ja mam oryginalne akwarium Juwel'a http://www.juwel-aquarium.de/en/rio.htm?cat=8 i jest ono wykonane w sposób następujący:

wymiary 151x51x66 czyli jakieś 450 litrów

szyby przednia i tylna 10mm, boki 8mm

wzmocnienia - BRAK JAKICHKOLWIEK

różnica w szerokości (przód - tył zbiornika) po zalaniu 12mm czyli każda szyba wygina się jakieś 6mm.

Stoi, oko cieszy, sprzedają tego dużo i nie spotkałem się z opinią aby komuś pękło.

Opublikowano

A dodatko, makok - akwarium 180x73x55 (?) bodajże, wzmocnienia wzdłużne, bez poprzeczki...i trzyma. Więc to 240 z 10mm + poprzeczka wydaje mi się być sporo przesadą.

Opublikowano

Nie no spoko, tamto już swoją drogą. Teraz jeszcze doszła kwestia tego drugiego 120x50x50 i o nie głównie się jeszcze martwię, ale w sumie rozwialiście moje wątpliwości trochę :D

Opublikowano

Wy piszcie ja poczytam :) Niezłe rodzynki można znaleźć

Odnośnie juwela Te akwaria mają specyficzną konstrukcje nie posiadają wzmocnień Za to pokrywa spełnia tą funkcje Nie jest prawdą że jak się odkształca znacznie to dobrze Z czasem nastąpi zmęcznie materiału i w końcu trafi Mogą to być długie lata Ale kiedyś tam ....

Pękanie akwarii przez zbyt krótkie wzmocnienia wzdłużne jest prawdą Ale listwa nie musi być na całej długości szyby Wystarczy 8-10 cm Na takim przewieszeniu szkło daje radę Paradoksalnie zbyt krótkie wzm będą bardziej niebiezpieczne dla akwarium niżeli ich brak

Najbezpieczniejsze są jednak akwaria z wzmocnieniem poprzecznym I to nie podlega dyskusji To dzięki nim możemy budować duże,długie zbiorniki

Proszę używać znaków interpunkcyjnych.