Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytając skład pokarmów Hikari cichlid exel, stample i gold zauważyłem, że każdy ma w składzie mączkę rybną i mączkę z kryli reszta to składniki roślinne. W tabeli pokarmów jest podane, że gold i stample to pokarmy mięsne a excel to pokarm roślinny. Mógłby ktoś wyjaśnić dlaczego skoro skład mają bardzo podobny?

Opublikowano

Musisz zerknąć na procentowy udział składników w danym produkcie. Praktycznie we wszystkich karmach roślinnych znajdziesz dodatki "mięsa" i odwrotnie.

Opublikowano

No i tu jest problem, bo na etykiecie nie ma podanego procentowego składu, poza proteinami, olejem, włókninom, popiołem i fosforem. Ostatnio kupiłem cichlid stample bo byłem przekonany że to roślinny do momentu aż nie zobaczyłem do tabeli pokarmów.(niestety najpierw kupiłem potem zobaczyłem:mad:) Bądź tu mądry nie znając się na pokarmach;), tym bardziej że facet w sklepie też nie wiedział.

Opublikowano

No to pozostaje ci poszukać może na stronie producenta lub uwierzyć w opis.

---------

Ilość protein też może świadczyć o zawartości "mięsa" porównaj ilość protein w pokarmach np. dla paletek discus i cichlid excel

Opublikowano

Wierzę w to co jest w tabeli i teraz już wiem że to pokarm mięsny. Jeżeli pyszczak typowo roślinożerny (jakikolwiek) będzie karmiony np. co 2 dni to mu zaszkodzi, czy raczej jako urozmaicenie np. 2 razy w tyg?

Opublikowano

Nie chce mi się kopać w necie ale z tego co widzę to, stample ma tyle samo protein co excel, więc chyba tak do końca to nie jest mięsny i podawanie co dwa dni roślinożercom nie powinno zaszkodzić.

Opublikowano

O widzisz :) wychodzi na to że dane z moich linków pokrywają się z danymi producenta. A swoją drogą wygląda na to że Hikari nie podaje dokładnego składu - pilnują know-how :)