Skocz do zawartości

Skok NO2 prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Używałem PhosEX i żadnych zmian parametrów nie zauważyłem, prócz spadku fosforanów oczywiście. Aarset używał Bionitratexu i jeśli dobrze pamiętam poza spadkiem NO3 też nic więcej się nie zmieniało. Może w połączeniu powodują jakąś reakcję od której test głupieje?

Opublikowano

ok to jak mam sprawdzić czy wszytko jest ok

mam jeszcze testy paskowe zaraz sprawdzę

paskowy też głupieje

z tym że pokazuje kolor jakiś dziwny ale niby mieszczący się w granicach normy.

Podmieniać tą wodę czy poczekać?

Opublikowano
Tak paczka na 200l

A można absorbery przedawkowac?

Można. Przeczytałeś to co jest napisane na opakowaniu. Czytałeś instrukcję ze środka, szczególnie tą z BioNitratEX? To jest wkład biologiczny, który nie działa od razu (dlatego dziwią mnie Twoje pomiary) stosuje się jedną saszetkę a później dokłada kolejne co tydzień.

A tak w ogóle, to wszystkie takie ingerencje w zbiornik należy przeprowadzać stopniowo, powoli.

Opublikowano

Ok rozumiem co radzisz?

I dlaczego tak mi poszedł no3?

Przez to ze dodalem nowy kubel z wkladami przecież stary działa bez żadnej zmiany jedyne co to ze przeczyscilem węże wyciorem i tyle.

Opublikowano

Wydaje mi się ze test jest ok bo w drugim akwarium wskazuje poprawne parametry. Dobrze poczekam do jutra zobaczymy

--

Dzis podmieniłem znowu 70l wody i NO2 po podmianie wynosi między 0,4 - 0,6 :(

Jakieś pomysły co robić dalej?

Ryby zachowują się normalnie, jak by więcej interesują się glonami na wapieniach i je zajadają.

Może tak gwałtowny spadek fosforanów z poza skali do całkowitego zera spowodował całe to zamieszanie?

Bo wyglada jak by mi coś wybiło całe złożę w starym kuble.

--

Gdyby ktoś pytał to już nie wiem o co chodzi w tym biznesie.

Dziś rano zrobiłem pomiar no2 0,05 przez noc spadło do poziomu akceptowalnego, dlaczego tak się dzieje?

Opublikowano

Kiedyś przerabiałem podobny temat u znajomych bo nie mogli wytrzymać i załadowali całą obsadę do baniaka. Może warto najpierw ustabilizować baniak i później wprowadzić pyśki bez przeludnienia?

Devil wstaw aktualne zdjęcie swojego akwarium proszę tutaj.