Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wczoraj otrzymałem próbki pokarmu - za co jeszcze raz dziękuję.

postanowiłem dziś wypróbować "wafelki" - połówkę jednego przykleiłem do szyby - rybki ochoczo zaczęły skubać, ale po pewnym czasie najsilniejszy w stadzie zaczął je odganiać od jedzenia ....

wyglądało to dość fajnie jak jedną pogonił, to nagle inne podpływały i próbowały skubać, on wracał i gonił następne. Ogólnie pływał niedaleko pokarmy, podskubując, a jak się którąś pojawiła to ją odganiał ...

czyli - jeśli wafelka ma jeść tylko jedna rybka, to na razie chyba się u mnie nie sprawdzą, chyba że macie inny pomysł podania takiego pokarmu

Opublikowano

witajcie ... moje spostrzeżenia co do akwarium jak zwykle się rozszerzają, ale mam kilka pytań:

- zauważyłem, że rybki robią bardzo dużo kup - i to szczególnie jest widać w miejscach gdzie na kamieniach są glony - znaczy je jedzą - czy ograniczać im posiłki podawane przeze mnie na rzecz glonów - bo będę usiał co 2 dni sprzątać.

- zauważyłem, że glony oprócz kamieni pokrywają mi już piasek - z jednej strony akwarium ma dostęp do okna (wpuszczałem trochę słońca, ale myślę że światło dzienne dochodzi do zbiornika i świetlówki działają ok. 13 h - chcę zakleić jeden bok lub oba na dzień i czy skrócić czas świecenia lub czy odpiąć jedną świetlówkę (czy trzeba oprawki jakoś zabezpiecza? )