Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Też uważam napowietrzacze za zbędne i IMHO bąble szpecą akwa. Nie bardzo widzę zbawiennego wpływu tego ustrojstwa, do napowietrzania wystarczy porządny ruch tafli wody i cyrkulacja.

To jest mój pogląd ,macie prawo koledzy mieć własne..:)

Opublikowano

napowietrzaczy to ja używałem w latach 80-tych ale wtedy to był standard,czasy się jednak zmieniły,technika poszła do przodu.

Opublikowano
Ja napowietrzam tylko po podmianie i nie używam żadnych napowietrzczy. Chyba wszyscy robimy tak jak napisał Eliot i jest ok

Szanuje Wasze zdanie i poglądy choć w tym mam inny...:)

Opublikowano
Szanuje Wasze zdanie i poglądy choć w tym mam inny...
To może zdradzisz nam swój pogląd w temacie napowietrzania, a nuż nas przekonasz :) i okaże się że sodówka to jest to;)
Opublikowano
To może zdradzisz nam swój pogląd w temacie napowietrzania, a nuż nas przekonasz :) i okaże się że sodówka to jest to;)

W tym wypadku nie nawrócę Was niewiernych...;)

--

Eljot ja obserwuje od lat swoje ryby i pewne rzeczy zauważyłem....Są pewne detale niby przy trzymaniu pyszczaków ale połączenie ich w czasie potrafi dokonać cudów...Podobno labidochromis chizumulu czy magungi ciężko rozmnożyć ja z tym nie mam problemu....itd.Nie twierdze,że zjadłem wszystkie rozumy i teraz się wymądrzam ale pewne rzeczy zrozumiałem i dały mi do myślenia...Wnioski same przyszły z czasem...

Opublikowano

Tak na poważnie to napowietrzacz przydaje się w przerybionych zbiornikach (czego nie propagujemy na tym forum) jak również przydaje się przy problemach z parametrami, kiedy to pomaga w pozbyciu się NH3 z akwa + pomaga bakteriom pracować na pełnych obrotach.

--------

Stosowałem bąble wiele lat i po przejściu na ruch tafli wody (mówię o konkretnym ruchu) nie widzę różnicy w zachowaniu.

Opublikowano

Nie twierdze,że zjadłem wszystkie rozumy i teraz się wymądrzam ale pewne rzeczy zrozumiałem i dały mi do myślenia...

Ciesze się że tak napisałeś ale mam chyba inne wrażenie praktycznie zabierasz głos w każdym poscie czy ja może źle to sobie interpretuje

Opublikowano
Ciesze się że tak napisałeś ale mam chyba inne wrażenie praktycznie zabierasz głos w każdym poscie czy ja może źle to sobie interpretuje

To,że się udzielam wynika z chęci niesienia pomocy a nie zarozumialstwa...Szkoda,że tak zostało odczytane...Wiesz,to nie jest tak ,że ja nie mam się gdzie wygadać:) Ja u siebie często doradzam ludziom bo dzwonią itd. Jestem tu bo pisze do Was wielu ludzi co zaczynają i trzeba im pomóc ,doradzić..aby nie zostali oszukani itd.Lubię to i podobno coś tam wiem....