Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jestem świeży w tym temacie dlatego proszę o podpowiedz jaki dobrać filtr do zbiornika 240l mam zamiar trzymać tam neonki i sporo roślinności proszę o poradę czy kupić jeden filtr czy lepiej dwa jakiej przepustowości i tym podobne z góry dziękuję

Opublikowano

Jak zamierzasz mieć neonki to kup kubełek dedykowany do danej wielkości akwa i starczy. Osobiście polecam unimaxa 250 możesz do niego zamontować grzałkę lub UV.

Opublikowano
witam jestem świeży w tym temacie dlatego proszę o podpowiedz jaki dobrać filtr do zbiornika 240l mam zamiar trzymać tam neonki i sporo roślinności proszę o poradę czy kupić jeden filtr czy lepiej dwa jakiej przepustowości i tym podobne z góry dziękuję

Kolego kup sobie kubeł czyli filtr zewnętrzny firmy JBL model 1500 CristalProfi Greenline ma podstawowe wkłady już ,kup zeolit i odpalaj..Nadmieniam,że jest to seria energooszczędna co też jest istotne.Na allegro Wrocław firma Trzmiel ma w dobrej cenie ten model..Polecam bo sam stosuje te filtry z sukcesem od kilku lat oraz moi koledzy...pozdrawiam p.s. napowietrzacz też będzie konieczny polecam JBL PRO-SILENT 200 wystarczy ciągnie 2 vat-y tylko i jest to jeden z bezgłośnych ,można w okolicy łóżka postawić i prawie go nie słychać ,polecam.Ja mam takie dwa już 3 lata ,chodzą non stop i jest o.k

Opublikowano
Kolego kup sobie kubeł czyli filtr zewnętrzny firmy JBL model 1500 CristalProfi Greenline
A po co mu taki wielki kubeł do neonków w 240l? Wiem że od nadmiaru głowa nie boli ale nieraz boli portfel;)
Opublikowano
A po co mu taki wielki kubeł do neonków w 240l? Wiem że od nadmiaru głowa nie boli ale nieraz boli portfel;)

Bo wbrem pozorom różnica nie jest duża w cenie i poborze prądu a nad filtracja wskazana..:)Po drugie możesz nie wiedzieć bo ich nie używasz ale 700 i 900 -tce potrafią się węże zatkać lub dysze bo są wąskie...

Opublikowano
700 i 900 -tce potrafią się węże zatkać lub dysze bo są wąskie...
Czyli z tego wynika że nie są aż tak dobre jak pisałeś w innym temacie ;) choć o takim felerze jeszcze nie słyszałem a 900-tka to dość popularny filtr.

Bo wbrem pozorom różnica nie jest duża w cenie
http://akwarystyka-sklep.na.allegro.pl/filtr-zewnetrzny-jbl-e1501-greenline-mega-gratisy-i2049697890.html

http://akwarystyka-sklep.na.allegro.pl/filtr-zewnetrzny-jbl-e701-greenline-mega-gratisy-i2045647470.html No parę złotych jest ;)

Opublikowano

dzięki koledzy czyli czym większy przepływ tym lepiej. a ile ma stać akwarium po odpaleniu to znaczy po zalaniu wodą i filtracją do czasu wpuszczenia rybek?

i jakie mchy są najlepsze do szybkiego rozrostu?

Opublikowano
czyli czym większy przepływ tym lepiej
Przy pyszczakach tak przy neonach już nie koniecznie jak przesadzisz to ryby będą walczyć z prądem a neony do mocarzy nie należą :). Jeśli chodzi o start baniaka to poczytaj o cyklu azotowym (możesz skorzystać z naszego FAQ tylko pamiętaj że twardość a zwłaszcza ph neonki muszą mieć inne:)
Opublikowano
Czyli z tego wynika że nie są aż tak dobre jak pisałeś w innym temacie ;) choć o takim felerze jeszcze nie słyszałem a 900-tka to dość popularny filtr.

http://akwarystyka-sklep.na.allegro.pl/filtr-zewnetrzny-jbl-e1501-greenline-mega-gratisy-i2049697890.html

http://akwarystyka-sklep.na.allegro.pl/filtr-zewnetrzny-jbl-e701-greenline-mega-gratisy-i2045647470.html No parę złotych jest ;)

900-etka popularna z racji ceny i w tym,że green line niski pobor mocy ma. Ale bardziej istotny jest środek czyli wielkość koszyków na substrat a tu już gorzej..Model 1500 jest w 100% godny uwagi:)

--

rożnica spora w cenie oraz w poborze energii,(bardzo duża).

Piszę o serii green line tu różnica w poborze prądu jest znikoma kolego....Cena spora ,może..Ale kupujesz na lata to jak z ciuchami kupisz chińczyka masz miesiąc kupisz niemca masz lata....

--