Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za jakiś czas (plus minus 12 miesięcy) chciałbym zmienic akwa na coś a'la 150/40/40 to jest chyba niestety max na jaki mogę sobie pozwolić.Wolałbym kupować sprzęt który będę mógł z powodzeniem zastosować w trochę większym. Trochę żałuję ,że nie kupiłem mocniejszego biologa, ale trudno, na razie TETRA EX 700 musi wystarczyć, nie cieknie (póki co,odpukać) jest cicha (chociaż nie mam zbytnio porównania, a w sypialni wszystkie dziwne dzwięki są irytujące, do tego nie mieści się w szafce stoi obok)

Opublikowano

To jeżeli planujesz zmienić baniak a masz trochę kasy zakup sobie aquaela 2000 circulator przepływ 2000l/h albo atman 203 jest tańszy ale trzeba go umiejętnie ustawić żeby był cichutko. Biolog na razie wystarczy a pózniej będziesz się martwił hihi

Opublikowano
Zbyt mocny, celuj w okolice 1200-1500l/h.

IMO wcale nie za mocno!!! Mam wprawdzie lekko większe akwa (240L) ale wiru nie ma mimo, że na maxa przepływ zapodany, a jakby co to zawsze można go skręcić!! Dodatkowo gęsta gąbka robi swoje. Filtr jest naprawdę cichy i ma super przyssawki amortyzujące. Robi robotę a kupki pięknie lądują tam gdzie trzeba - oczywiście po odpowiednim ustawieniu wylotu w stosunku do ustawienia kamorów. Pocem!!

Opublikowano

Ty piszesz o aquaelu, ja o atmanie(w którym regulacja przepływu, w odroznieniu od aquaela, pozostawia wiele do życzenia...). ;)

Opublikowano

Powiem tak...mnie regulacja nie przeszkadza, bo w moim zbiorniku i tak potrzebuje full przepływu, ale gdybym miał mniejsze akwarium, to atmana bym nie wybrał... Mierzylem jego przepływ i tu ciekawostka... Filtr rozkręcony na max( bez gąbki) ma przepływ ok. 1970l/h, a "skrecony" 1900l/h. Test przeprowadziłem zarówno u siebie jak i u kumpla, który tez ma 203. Z początku myślałem, ze pewnie kupiłem uszkodzony w jakiś sposób filtr, ale oba pomiary były podobne. (różnica +/- 10l/h)

Mały OT sie zrobił, ale to dobry moment na zadanie pytania - czy tak jest tez u innych osób?

Opublikowano

Bierz coś mocniejszego min. 1000l/h,mam tego AquaSzuta w niespełna 180 l baniaku i nie daje rady.Nie pomogło za bardzo wymienienie fabrycznego pojemnika na gąbkę.Sam chyba zamienię go na Aquaela 1500l/h.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dla mnie zalecenia producenta typy CIRCULATORA 2000 AQUAEL poj aqwa POWYŻEJ 350L tyczą się bardziej gupików i neonów niż np. pyszczaków. Nie miałem nigdy Aqua-szuta czy Atmana więc nie bedę się mądrzył na ich temat. Za to AQUAEL CIRCULATOR 2000 mogę szczerze polecić do akwa min. 200L bo super mi się sprawuje pod każdym względem. Pół roku temu dywagowałem nad Circulatorem 1000 czy 1500 do 240L. Ktoś na forum mi podpowiedział (chwała mu za to :D ), że mam brać bez dwach zdań 2000 + gęstą gąbkę i będzie miodzioooo. I jest.

• Dziękuję 1