Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam prośbę o pomoc - jak ustawić cyrkulację w 112l. Mam trochę kamieni na środku i z tyłu i trochę gromadzą się kupska. Chciałbym jak najmniej sprzętu w akwarium, dlatego mam zewnętrzny filtr eheim 2226, który na rurę zasysającą ma założoną gąbkę i robi też za mechanik.Woda kapie z długiej deszczowni, bo przedtem była pralka w akwa. Woda obecnie jest kryształ.

Czy uważacie, że powinienem dodać cyrkulator? akwa ma 112l, 80cm długości - myślałem o tunze 6015. Jak to ustawić? Mam jeszcze głowicę aguela turbo 1500, ale schowaną bo też robiło pralkę w akwa i ryby się czaiły, no i ta głowica jest okrutnie wielka.

Podpowiedzcie koledzy,

Pozdrawiam serdecznie,

Tichy

Opublikowano

Wrzuć płatek pokarmu, to zobaczysz jaką masz cyrkulację, ale jak używasz deszczownicy, to praktycznie żadną.Usunąć deszczownicę i założyć zwężkę kierując ją lekko pod kątem od szyby., jak pralka ograniczyć przepływ. Albo wsadzić 1500 i jak uważasz że robi pralkę, to również ograniczyć przepływ, chcociaż dla mnie byłaby okej, bo 1100 jest w moim mniemaniu za słabe w 112.

Cyrkulator? Bezsensowny w twoim przypadku wydatek.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Wrzuć płatek pokarmu, to zobaczysz jaką masz cyrkulację

Raczej ten płatek długo się nie utrzyma, momentalnie znajdzie się w czyjejś paszczy :)

Cyrkulację musisz ustawiać metodą prób i błędów, na bank deszczownia ci tej cyrkulacji nie zapewni.

Ze zdjęcia w galerii widać że masz dużo kamuli i roślin, oraz coś dziwnego z lewej strony które jest zbędne a ogranicza przepływ.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki Panowie,

Tak zrobię - chociaż deszczownię wykonałem własnoręcznie z plexi :D, ale macie racje. Co do dziwnego z lewej strony - to muszle pąkli - miało maskować sprzęt i chronić przyszły narybek :) strasznie mi się podoba, ale może rzeczywiście trzeba się pożegnać. Na razie wywalę deszczownię i zobaczę.

Dzięki za błyskawiczne podpowiedzi!

Pozdrawiam serdecznie,

Tichy

--

No i zrobiłem tak jak radził Perez, wywaliłem też moje pąkle :sad: :sad: ;) i zobaczymy, na pierwszy rzut oka lepiej :D

tak wygląda teraz:

?g2_itemId=150338

serdeczne dzięki, pozdrawiam,

Tichy

• 2 lata później...