Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uważaj, bo jak na tym forum zaszczepią Ci wirusa baniakozy, to zaraz będziesz chciał 1000l i po postawieniu stweirdzisz że jednak za małe :)

mi zaszczepili i kombinuję nad 120x50x50 min

a jak finanse pozwolą to 120x60x50 albo 60

Na razie jednak jestem na etapie zbierania funduszy na podstawy (szafka, akwa, pokrywa DIY), bo większość sprzętu wystarczającego do takiego baniaka mam

Fakt faktem jak planujesz stawiać w dłuzszym terminie to spróbuj znaleźć miejsce i kase na większe, ja stawiałem 112 bo mi bardzo zależało na czasie

Opublikowano

Od czego zacząć... oczywiście od rybek! Poszukaj w necie/książkach/naszym serwisie ryb które Ci się podobają, zrób listę a wtedy można pomyśleć jakie akwarium trzeba im zapewnić żeby były i one szczęśliwe i właściciel akwarium.

Dobór obsady to sama przyjemność :)

Opublikowano

Hi,

No wlasnie najlepiej zaczac od rybek pozniej aqua wielkosc i miejsce w domu statyka czy podloze wytrzyma 500 Kg lub wiecej dalej szafka sprzet oswietlenie deko itp.

Pozdro Mariusz

Opublikowano

Nie mam za bardzo miejsca mam małe mieszkanie w tym roku maly remont i zakładam akwarium mowicie ze to 100x40x40 160l male a jakbym kupil 100x40x50 200l co wy na to 10 cm wyzsze

Opublikowano

Wysokość jest mało ważna (to nie paletki), ale zawsze to więcej bezpiecznej wody dla ryb...

Pomyśl o zbiorniku 120cm długości. Wizualnie różnica ogromna, praktycznie - niewielka.

Opublikowano

Sam miałem kiedyś za kawalera u mamusi:) w pokoiczku 2x3m baniak 120x40x50 i nie narzekałem że mam mało miejsca tylko że coś małe jest.

Więc jak masz rok czasu to kulaj kasę na maksymalnie długie i szerokie akwarium jakie tylko wejdzie. Będziesz żałował tj. ja :mrgreen: