Skocz do zawartości

Parametry Wody W Moim Akwa #2!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dokupiłem tester na NO2, i moje pytanie, jak już pisałem w podobnym temacie niedawno, czy te parametry są ok, co jest nie tak, co nalezy zrobić aby było dobrze.

GH- ok 21-22

KH- ok 10-11

Ph- ok 7,8-8,0

NO3- ok 20

NO2- 3,5!!! DWA RAZY SPRAWDZAŁEM

Trochę mnie to martwi...

Akwa działa już ponad miesiąc, z rybami od jakichś 2 tyg. zasilane wodą z innego zbiornika, filtr; ceramika/gąbka/zeolit.

Oupss przejęzyczenie, proszę moderatora o poprawienie tematu :-)

Mam filtr kaskadowy, do 200L, akwa 125L, czy możliwe jest, że NO2 takie wysokie (rybki sobie z tego nic nie robią - jakby wszystko było ok) z powodu za słabego natlenienia?? Nie posiadam "brzęczyka" czy innego urządzenia natleniającego.

Nie dodałem, podmiana wody przewidziana na jutro, czyli tydzień bez podmiany.

Opublikowano

Stawiam na jakieś lewe testy...

Pobierz wode z akwa do jakiegoś pojemnika i rozcieńcz ją w stosunku 1/1 z wcześniej zbadaną kranówką.

I sprawdź co wyszło...

--

Może inaczej...

Czy filtr biologiczny działał wcześniej w starym zbiorniku?

Opublikowano

Moje akwa, istnieje od ponad miesiąca, filtr biologiczny w akwarium z którego pobierałem wode? Nie, kolega który użyczył mi wody nie ma filtra bio, ale on ma akwa od 2ch lat (ciagle to samo), dlatego wziąłem od niego jakieś 5 litrów... Gdy tylko wlałem wode, i uruchomiłem filtr.

Lewe testy.. Hmm napewno nie po terminie, testy TROPICAL`a.. a kto wie kurde może w kranówie mam takie NO2... Zaraz sprawdzam!

--

Nie dopisałem wszystkiego, mój tata uparł się, że w akwarium powinny znaleźć się gupiki... ODRADZAŁEM ale nie posłuchał, wpuścił 4 dni temu parę 2szt (na próbę po moich ostrzeżeniach) i właśnie dzisiaj padły oba, tzn, samicę zagryzły pyski jak byłem w pracy, samiec padł parę godzin temu, jednak wyłowiłem martwe rybki jak tylko miałem okazje, nie były w akwa dłużej niż 4 godziny. Może to być przyczyną powstania takiej ilości NO2??

Opublikowano
kolega który użyczył mi wody nie ma filtra bio, ale on ma akwa od 2ch lat (ciagle to samo), dlatego wziąłem od niego jakieś 5 litrów

I naprawde sądziłeś że 5 litrów dojrzałej wody załatwi sprawe? :confused:

Standard - ryby wpuszczone do jałowego akwarium. Teraz sądząc po parametrach cykl zacznie się domykać. NO2 powoli zacznie spadać a NO3 jeszcze raczej podbije. Głodówka koniecznie.

Opublikowano

Zaraz robię pędem podmiane z 30% wody.

A właśnie, jaki to jest poziom śmiertelny dla ryb jeśli chodzi o NO2? U mnie nawet próbują do tarła podchodzić... Ale głupi maingano się wpier...