Skocz do zawartości

Filtracja biologiczna i mechaniczna 250 l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie generalizuj - zawsze pisałem że łączenie w jednym kubełku filtracji mechanicznej i biologicznej nie jest najlepszym pomysłem.

I pomimo tego, że nie nie wszyscy tak uważają, to jest nas kilku co tego nie polecają.

Nie generalizuję, akurat mówię o wypowiedziach sławka, eljota i makoka ;) (podpadam :D)

Opublikowano
Przy małych akwariach z nieliczną obsadą kubeł da sobie radę natomiast w większych chcesz czy nie będziesz dodawał coś do środka (chyba że lubisz widok kupek lub obejdziesz się bez dekoracji). Rozdzielenie filtracji ma kilka zalet: -Łatwiej ustawić cyrkulację i utrzymać porządek -Kubeł nie jest narażony na częste otwieranie a co za tym idzie ma większą żywotność . -W razie awarii akwarium "pociągnie" jakiś czas na 1 filtrze (filtracja bio zachodzi również w mechaniku) -Szybkie pozbywanie się nieczystości (częste czyszczenie mechanika) pozwala utrzymywać NO3 na niższym poziomie.
No to chyba radzio coś co uciekło ;)
Opublikowano

bardziej skupiłem się na tym

Podobne zestawy sprawdzały się z powodzeniem u wielu klubowiczów. Ja przetestowałbym HW303 z większą, gęstą gąbką na ssaniu jako prefiltr i mechanik w jednym + cyrkulator (przepływ zależy od długości akwa)

Sam zresztą stosowałem kubeł jako filtra kombinowany, ale bardzo szybko zdecydowałem się na dołożenie typowego mechanika. Swoja drogą można by się pokusić o badania (tylko ciekawe kto bedzie ryzykował ze swoimi rybami) i sprawdzić jak wpływa skuteczność filtracji przy akwarium z nadmiarem ryb (oczywiscie w granicach rozsądku) z niskim przepływem i wysokim przepływem przez biologa. (szkoda, że alojzy dostał banana, można byłoby chociaz jego bagno do czegoś wykorzystać... ;))

Opublikowano

Ja będę bronił polecania ddużego silnego kubła na mech-bio bo ja nie lubię zbiorników z gratami typu wewnętrznne/głowice/gąbki/sprzęt...

Taki kubeł sprawdza się wyśmienicie w tej roli właśnie z uwagi na przepływ. Bo biologii nie robi różnicy przepływ, a mechanikowi już tak.

Ponadto nie jest prawdą, że w biologu przepływ powinien być możliwie mały - chyba i tylko wtedy gdybyś chciał tą biologią również denitryfikować - a to nie wydarza się w żadnym z Waszych kubłów bio, nawet z przepływem 600l/h. Inaczej ludzie nie stawialiby deni/hydroponik/i innych.

Opublikowano
(szkoda, że alojzy dostał banana, można byłoby chociaz jego bagno do czegoś wykorzystać... )
U niego nawet sama gąbka bez napędu dała by radę ;)

Co do opcji którą proponowałem duży prefiltr robiłby za mechanika i przy gęstej gąbce przepływ spadłby zapewne sporo.

-------

Co do prędkości przepływu to ciekawe czy jakaś firma robiła badania jaki ma on wpływ na nitryfikację. Zbyt niski powoduje niedotlenienie złoża a zarazem obniża skuteczność nitryfikacji, ale jaki jest ten zbyt niski?

Opublikowano
Bo biologii nie robi różnicy przepływ

Makok mylisz się i podważasz teorie inżynierii środowiska, poczytaj:

B. Cywiński – „Oczyszczanie ścieków miejskich”, Arkady, Warszawa 1972

L. Magrel – „Uzdatnianie wody i oczyszczanie ścieków”, Wydawnictwo Ekonomia i Środowisko, Białystok 2000

B. Cywiński, S. Gdula, E. Kempa, J. Kurbiel, H. Płoszański – „Oczyszczanie ścieków”, Arkady, Warszawa 1983

Jak chcesz to podaj mejla, to ci prześlę moja pracę na temat oczyszczania ścieków, skrótowo to opisywałem. I chodzi oczywiscie o tlenowy rozkład zanieczsyzczeń w ściekach, nie mówię o denitryfikacji

Opublikowano
duży prefiltr robiłby za mechanika i przy gęstej gąbce przepływ spadłby zapewne sporo.

dlatego zamiast prefiltra na ryrze właśnie wata w dolnym koszyku i wymiana co 3-4tyg - wtedy przypycha się znacznie wolniej bo zbiera na całej powierzchni koszyka... testowane na hw-303B

pomijam całkowwicie że ten kubel ma całkiem sprawny skimmer, więc przy gąbce na rurze i tak cały film bateryjny trafia do kubła z jej pominięciem ;)

--

Makok mylisz się i podważasz teorie inżynierii środowiska, poczytaj:

B. Cywiński – „Oczyszczanie ścieków miejskich”, Arkady, Warszawa 1972

L. Magrel – „Uzdatnianie wody i oczyszczanie ścieków”, Wydawnictwo Ekonomia i Środowisko, Białystok 2000

B. Cywiński, S. Gdula, E. Kempa, J. Kurbiel, H. Płoszański – „Oczyszczanie ścieków”, Arkady, Warszawa 1983

Jak chcesz to podaj mejla, to ci prześlę moja pracę na temat oczyszczania ścieków, skrótowo to opisywałem. I chodzi oczywiscie o tlenowy rozkład zanieczsyzczeń w ściekach, nie mówię o denitryfikacji

maila przesłałem na PW - chętnie poczytam

jednak na Twoim miejscu ostrożny byłbym w stwierdzeniach że zmiana przepływu w akwarium, przez kubeł z dedykowanych do danego zbiornika o przepływie np 900l/h na taki 2000l/h wpłynie źle na nitryfikację

kubłów jest cała masa - od 600l/h do 3500l/h i jak widać wszystkie nitryfikują, bo inaczej producenci by ich nie produkowali po paru tysiącach zwrotów oburzonych akwarystów ;)

pamiętaj też że takie filtry najczęściej mają te koszyki tez większe itd., więc jest zapewne zbyt dużo czynników stricte akwarystycznych uniemożliwiających porównanie do przemysłowych oczyszczalni...

ja miałem tak przez prawie 8 miesięcy i żadne wahnięcia parametrów nie wystąpiły nigdy, natomiast różnicę przy prefiitrze, a pełnym koszyku zaobserwowałem - stąd takie rozwiązanie powinno być moim zdaaniem wypośrodkowaniem pomiędzy silną mechaniką (silną w czasie - przepływ w czasie), a skuteczną biologią ;) i takie zadanie spełniają moim zdanniem hw-303B w akwa 160l i hw-304B w 240l

Opublikowano
Cytat: Zamieszczone przez eljot12 "Zobacz posta duży prefiltr robiłby za mechanika i przy gęstej gąbce przepływ spadłby zapewne sporo". dlatego zamiast prefiltra na ryrze właśnie wata w dolnym koszyku i wymiana co 3-4tyg - wtedy przypycha się znacznie wolniej bo zbiera na całej powierzchni koszyka... testowane na hw-303B

Ale ta gąbka ma stłumić przepływ który mógłby być zbyt duży przy np. 100cm

A IMHO zawsze lepiej wywalić "gówienka" raz na tydzień i nie rozbierać kubła:)

--

Co do oczyszczalni ścieków, wydaje mi się że tam w większości przypadków woda nie krąży w kółko jak w akwa (oczyszcza się częściowo za każdym przepływem) tylko po przejściu przez system ma być zdatna do użycia ?

Opublikowano

Makok-ja nie napisałem, ze filtracja nie przebiega, bo przebiega tylko jest mniej skuteczna. Daltego alojzy mógłby zrobic testy na swoch 26 rybach z maksymlannym przepływem i przepływem ustawionym na połowe i 1/4 ;) Ciekawi mnie jakby wtedy sytuacja z no2 u niego wyglądała.

Do tego należy mieć na uwadze, że przepływ i tak nie wyniesie maksymalnego 1000 czy 2000 l/h, bo ceramika, węże, gąbką, filtry narurowe generują opory przepływu, przez co rzeczywisty przepływ drastycznie spada. Zresztą jak weźmiesz jakiś wkłąd chemiczny do filtra (ja uzywałem ostatnio jbl na fosforany) to w instrukcji jest również napisane o ustawieniu powolnego przepływu, przez wkład, gdyż wtedy jest jego większa skuteczność, podobnie jest z bakteriami (więcej "zjedzą" jak woda będzie przepływała powoli, niż gnała jak głupia przez filtra ;)) Praca i jakiś wykład poszedł, poczytaj sobie :)

Co do numeracji filtrów do jakiego akwa:

Prawidłowo - większe akwa=więcej ryb=wiecej syfu=konieczność zastosowania większego złoża=większy filtr. Ale wg. mnie pokazywanie na opakowaniu jaki to on ma wielki przepływ to po prostu chwyt marketingowy

Opublikowano
Mam pytanie aktualnie zakładam akwarium 250 l i nie mam zbyt dużo pomysłów na filtrację . Myślę nad hw-302 1000 l/h jako kubeł i atmanie 203 jako mechanik

Jeśli akwa ma standardowe wymiary (100x50x50) to AT-203 będzie zdecydowanie za silny.Głowica 1200l/h będzie wystarczająca.

Oczywiście plus kubeł jako biolog ;)