Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po co się meczyć ? Ja gąbki które służą do czyszczenia mechanicznego czyszcze pod kranem. Bo do tego służą. Bioceramika odpowiada za biologię. I naprawde, jak ktoś jest "doswiadczony" napewno bawi się w małą gąbke :)

Gąbki mogą służyć do filtracji biologicznej .

Opublikowano

U lala - ciepło się tu robi :) Jeśli zdecydujemy sie w tym akwa na filtrację "tradycyjną" to napewno będzie i biolog, i mechanik, i cyrkulator. Takie zestawienie stosowałem w dwóch "składanych" dotychczas przeze mnie zbiornikach - moim i kolegi i jest mega czysto, a i parametry wody są ok. W żadnym miejscu na piachu ani śladu odchodów. W moim pytaniu bardziej chodziło mi o to czy zestaw: eheim 2228, pompa aquabee up 2000 i np. jvp o powerze 5000-6000 l/h dadzą radę kupskom? Mam bzika na pukncie czystego dna.

Opublikowano
eheim 2228, pompa aquabee up 2000 i np. jvp o powerze 5000-6000 l/h dadzą radę kupskom? Mam bzika na pukncie czystego dna.
Jak najbardziej tak :)
Opublikowano

Chamaeleo, ja nie rozumiem dlaczego w większości Twoich wypowiedzi przyjmujesz ton atakujący, w stylu osoby która uważa że tylko ona potrafi czytać ze zrozumieniem i tylko ona coś wie. I to od pierwszego Twojego postu na forum.

Oczywiście że sama gąbka da rade jako biolog, ale nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego ile ludzi w ilu wątkach w historii tego forum miało z tym problemy, albo dlatego że miało z tym problemy zwróciło się z pytaniem.

Stąd logicznym jest że osobie początkującej takiego rozwiązania się nie poleca, ot choćby dlatego że potem umyje gąbkę pod kranem i apokalipsa. Zapewniam Cię, że Eljot o tym wie, ale to nie On to potem przeczyta i nie On popełni jakieś podstawowe błędy.

Ponadto pytanie było wprost: czy zestaw eheima, mechanika na aquabee i cyrkulatora da radę? I tak jasne, da radę wyśmienicie. A Ty zamiast zapytać, kto to akwaa będzie potem serwisował stwierdziłeś że sama pompa z gąbka wystarczy.

Tymczasem Misiek:

- kto to będzie serwisował potem?

- jakie ma doświadczenie?

- jak często planuje to robić?

- jakie ryby i ile ich planuje tam mieć?

- czy w serwisowaniu stawia na wygodę czy ważniejsza skuteczność (np brak kup jako priorytet)?

- jaki charakter pełnić będzie zbiornik?

- ile czasu chce temu poświęcać np tygodniowo/kwartalnie?

- czy nie przeszkadzają osobie sprzęty w akwa?

Nie sądzisz że tylko odpowiedzi na te i podobne pytania mogą dać pełen obraz sytuacji i pozwolić dobrać odpowiednią filtrację? Zamiast stawiać kategoryczne nie znoszące sprzeciwu tezy?

Opublikowano

Misiek ten zestaw spełni swoją rolę, tylko nie zapomnijcie z kolegą spędzić trochę czasu aby odpowiednio poustawiać wyloty.Pewnie trochę to zejdzie ale w końcu znajdziecie satysfakcjonujące ustawienie.

Opublikowano

Masz rację Perez - ja w swojej 180-tce wyloty ustawiałem około 3 miesięcy, zanim wszystko spasowało.

- kto to będzie serwisował potem?

montaż całego sprzętu w akwa i kilka pierwszych czyszczeń oraz podmian będę robił razem z właścicielem

- jakie ma doświadczenie?

póki co właściciel nie ma doświadczenia, ale jak pisałem wyżej na początku pomogę, bo to lubię i jego też

- jak często planuje to robić?

tak często jak mu doradzę- ja podmieniam wodę i czyszczę akwa zazwyczaj raz na dwa tygodnie

- jakie ryby i ile ich planuje tam mieć?

o tym pisałem na samym początku: yellow, maingano, acei, msobo albo saulosi coral - 4 gatunki po 5 sztuk - po 1 samcu z każdego gatunku... no i kusi mnie ten maison reef :)

- czy w serwisowaniu stawia na wygodę czy ważniejsza skuteczność (np brak kup jako priorytet)?

ja stawiam na skuteczność i dokładność i jemu też tak doraczę

- jaki charakter pełnić będzie zbiornik?

dekoracja w salonie

- ile czasu chce temu poświęcać np tygodniowo/kwartalnie?

myślę, że serwisowanie takiego akwa to max 2 godz. tygodniowo i powinno być czyściutko. poza tym raz na około 6 miesięcy czyszczenie biologa - to też chwilę trwa

- czy nie przeszkadzają osobie sprzęty w akwa?

zamaskujemy je tłem (jeśli zdecydujemy sie na taką filtrację)

Nie sądzisz że tylko odpowiedzi na te i podobne pytania mogą dać pełen obraz sytuacji i pozwolić dobrać odpowiednią filtrację? Zamiast stawiać kategoryczne nie znoszące sprzeciwu tezy?