Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Imak wszyscy Ci powiedzą to co sami lubią i z obiektywizmem ma to niewiele wspólnego.

Moim zdaniem wymyśl to sam przed sobą, rozważając:

- gdzie będzie stał? (podłoga/waga całości/waga szkła itp)

- ile masz na to kasy? (h=55 spokojnie szyba 10mm, h=60 to już 12mm - zaraz ktoś wyskoczy że nie prawda, ale cóż to jest forum :P ) - 10mm będzie tańsze o dobre 30%

- czy będzie sump i kto Ci zaprojektuje komin (bo komin zabiera od 1.5cm do 5cm od krawędzi w zależności od projektanta - mało która firma zadaje sobie trud policzeni tego - tylko robią "spory bezzasadny zapas" do krawędzi)

- jakie ryby planujesz teraz?

- czy w przyszłości nie planujesz zmienić ryb/biotopu itp?

- w jaki sposób zaprojektujesz cyrkulację? (np pamiętam jak Barian miał poważne problemy z cyrkulacją w swoim 300x100x60h mimo że filtrów miał na 25k l/h)

- jakie kamienie zastosujesz, czy masz swobodny dostęp do nich, do jak dużych brył? ile one będą ważyć chociaż orientacyjnie?

itp

i nie słuchaj nikogo

jakbym ja kogoś słuchał to dzisiaj zamiast zaje..tego zbiornika 180x73x55h 720l brutto/682l netto za 500zł, miałbym 720l ale 200x60x60h z 12tki o pojemności rzeczywistej 669l netto i wadze szkła 31kg większej :P za 600zł więcej ;)

pomijając glębię widoku:P

Opublikowano
(h=55 spokojnie szyba 10mm

To jak sokojnie to pokaż mi taką firme która podejmie się sklejenia tak długiego i szerokiego akwarium z szkła 10mm Ja np bym nie skleił ,bo wiem o kilku podobnych zbiornikach których juz niema

czy będzie sump i kto Ci zaprojektuje komin (bo komin zabiera od 1.5cm do 5cm od krawędzi w zależności od projektanta - mało która firma zadaje sobie trud policzeni tego - tylko robią "spory bezzasadny zapas" do krawędzi)

Makok mało kto wie w tym TY że wiercenie otworów zbyt blisko krawedzi to balansowanie na krawędzi Stąd wielkość komina Priorytet bezpieczenstwo

600 sprzedanych akwari powyżej 1000 litrów zero reklamacji

Skleiłeś lepiankę gdzie jest pełno powietrza w spoinie Estetyka również wątpliwa

Sump sklejony jak by nasmarkał Zrobiłes stoi Gratulację Tylko prosze nie rób z siebie speca po sklejeniu jednego akwarium O watpliwej jakości Nie zabieraj się za dobieranie szkła bo to zle sie skonczy Nawet Waldek ''the Walt'' jest bardziej pokorny od Ciebie Bo wie jakim żywiołem jest szkło Jak nieprzewidywalne potrafi być Jak trudna jest obróbka szkla

Nie życzę sobie więcej z tobą polemiki w temacie akwari W ogóle jej nie podejmę

Opublikowano
To jak sokojnie to pokaż mi taką firme która podejmie się sklejenia tak długiego i szerokiego akwarium z szkła 10mm Ja np bym nie skleił ,bo wiem o kilku podobnych zbiornikach których juz niema

to że Ty byś nnie skleił to nie znaczy że nie ma ;)

Makok mało kto wie w tym TY że wiercenie otworów zbyt blisko krawedzi to balansowanie na krawędzi Stąd wielkość komina Priorytet bezpieczenstwo

Jak już chcesz polemizować (bo ja z Tobą nie zacząłem tu polemiki - ale wygląda mi to bardziej na uderz w stół to Przemek się odezwie) to naucz się czytac ze zrozumieniem - autor pyta o wysokość - więc moja wypowiedź w 3 myślniku dotyczy wysokości komina/grzeebienia i odstępu od górnej krawędzi akwa. A ty nie umiesz pohamować swojego nieodpartego wrażenia że pozjadałeś w temacie wszystkie rozumy i piszesz kompletnie nie na temat, o jakichś wierceniach. Człowieku błagam. :P

600 sprzedanych akwari powyżej 1000 litrów zero reklamacji

Skleiłeś lepiankę gdzie jest pełno powietrza w spoinie Estetyka również wątpliwa

Sump sklejony jak by nasmarkał

Przemuś, to nie jest wątek o klejeniu - nic o klejeniu nie napisałem. Tymczasem Ty się przechwalasz + to że to powyżej jest nieuprzejme. Pozostawię bez komentarza.

Zrobiłes stoi Gratulację Tylko prosze nie rób z siebie speca po sklejeniu jednego akwarium O watpliwej jakości Nie zabieraj się za dobieranie szkła bo to zle sie skonczy Nawet Waldek ''the Walt'' jest bardziej pokorny od Ciebie Bo wie jakim żywiołem jest szkło Jak nieprzewidywalne potrafi być Jak trudna jest obróbka szkla

Za to Ty pokory masz zero - a Twoje wypopwiedzi zawsze są w tonie atakującym - jeśli dotyczą klejenia akwariów. Począwszy od mojego wątku gdzie nie potrafiłeś napisać nic innego jak podsumowując: "że ty zrobiłbyś lepiej". Cieszę się że zabrałem Ci moimi filmikami w jakości SD, naa podstawie których stwierdziłes że moje akwa się rozklei, tą godzinę którą na nie zmarnowałeś. Już się domyslam dlaczego nie pałaja do Ciebie sympatią na PKMD :P

Nie życzę sobie więcej z tobą polemiki w temacie akwari W ogóle jej nie podejmę

To nie polemizuj. Przyczepiłeś się mnie i mojego klejenia czy co?

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzieki bardzo za podpowiedzi.

Zdecyduję sie na 60cm , będzie super.

A co do zbiornika to już sam niemogę sie doczekać. Narazie stelaz pod niego i wielkie planowanie filtracji, wystroju itp

Opublikowano

Panowie Grzesiek z Przemysławem... ależ proszę ja was takie rzeczy załatwiać między sobą prywatnie. Zaczepki i gdybania nie na temat będą moderowane.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• W mojej opinii dobra ceramika to tylko chwyt reklamowy i mit. Najtanszy pumeks ogrodniczy będzie działał tak samo jak nieporównywalnie drogi Matrix. Oczywiście to Twoj wybór i pieniądze. Osobiście wybrałbym gąbki, są sprawdzone przez wielu użytkowników tego forum.
    • To mnie mocno zdziwiłeś. Gdybym jednak zrezygnował z pomysłu odnośnie K1 to może jakaś dobra ceramiką? No nie wiem a może mieszanka Aquaela NANOMAX BIO,NATUREMAX BIO i PEARLMAX BIO? Więcej gąbek niż 3 kosze to bym już nie chciał.
    • Nie licz na to, że K1 w koszach będzie się w jakikolwiek sposób poruszać. Jako złoże stałe będzie dużo mniej skuteczne od ruchomego. Dlatego zamiast K1 wypełnij kosze pociętą w kostki gąbką 10ppi.
    • Witam wszystkich. Jeżeli temat w złym miejscu to bardzo proszę o przeniesienie do właściwego działu. Mam do was pytanie a właściwie kilka pytań odnośnie mojego zamysłu odnośnie mediów w Ultramax BT.  Docelowo będą pracować dwa filtry Ultramax Bt i oba z takimi samymi mediami. Mój zamysł jest taki licząc od góry: 1 - GĄBKA 30 PPI 2 - EVOLUTION AQUA K1 3 - EVOLUTION AQUA K1 4 - GĄBKA 30 PPI 5 - GĄBKA 20 PPI Czy według was taki układ mediów w filtrze może być? Trochę poczytałem tutaj na forum o K1 i bardzo mnie zaintrygował ten rodzaj wkładów filtracyjnych. Kosz w filtrze według producenta ma 1,9 l. Ile K1 powinno się znaleźć w jednym koszu? Do oporu?Czy zostawić trochę luzu? Czy K1 słychać w filtrze jak się poruszają czy jednak kosz w filtrze to trochę za mało i za duźo ruchów K1 nie będą miały? Macie u siebie w filtrach K1? Jak się sprawdza? Z góry bardzo wam dziękuję za każdą wypowiedź w tym temacie. Pozdrawiam  Robert   
    • Witam,   Mam szanse dostać stół z byłej linii produkcyjnej za darmo. Jest to prosty blat z drewna o grubości 4 cm, wymiary to 180x90cm. Blat jest łączony z 6 desek o wymiarach 180x15x4. Wszystko jest oparte na stelażu metalowym, spawanym, profil zamknięty, wymiary profilu to 5x3 cm. Stół jest w bardzo dobrej kondycji, bez wypaczeń, trzyma wymiary na całej długości i wysokości. Chciałbym na tym postawić na środku nowe akwarium 120x40x50 gr. szkła 8mm, wszystko razem pewnie będzie ważyło około 320-350 kg. I pytanie czy z waszych doświadczeń wynika, że taki stół wytrzyma takie obciążenie? Jeżeli komuś potrzebne zdjęcie do lepszej oceny sytuacji to mogę poprosić to mi prześlą.   Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam
    • No już mam tego Eheima i jest już podłączony i pracuje. Nie było żadnych problemów. Sama konstrukcja tych filtrów zarówno 250 jak i 600 jest dużo wyżej niż tego Jbla e1502. Nie wiem co mnie wtedy podkusiło aby brać tego jbla.
    • @duchJeżeli chodzi o nasz biotop  to pamiętaj , że bez względu jaki filtr uruchomisz to deszczownia jest zbędna. Dodatkowe , osobne napowietrzanie może się przydać w razie jakiejś choroby czy awarii ale też bez niego się obędziesz chociaż nic nie stoi na przeszkodzie aby było. Natomiast deszczownia zawsze zmniejsza przepływ filtra i to w sposób znaczący.  Jeżeli ustawisz wylot filtra czy filtrów w ten sposób , że  wylatująca woda będzie łamać lustro wody to będziesz miał wystarczające i bardzo dobre napowietrzanie.  Ja we wszystkich akwa z rybami z J.Malawi  zawsze tak robiłem. Czyli jest tu pewne pole manewru aby nie zmniejszać przepływu .
    • A ja się z tym nie zgodze bo mam w drugim baniaku 112 litrów Eheim Professional 4+ 250 (czyli mniejszy) i jest bajka, filtracja jest super, nie zapycha się szybko nawet po pół roku pracy. A przed nim miałem pare lat temu Aquael Unimax 250 i to dopiero był szajs. Bardzo szybko się zapychał. System automatycznego zalewania totalnie przekombinowany(już po 2 miesiącach nie chciał zalewać filtra). A ultramax albo hypermax? Niewiem, może są lepsze, nie będe się wypowiadał bo ich nie testowałem.
    • Miałem u siebie w 260 l dwa Eheim Professional 4+ 600 i powiem ci że to był mój największy błąd.Z filtracją był dramat.Robiłem różne kombinacje z wkładami(gąbki,waty itd) i wielkie g.... Może ta firma robiła kiedyś dobre filtry ale na przykładzie tych dwóch egzemplarzy mam zupełnie inne zdanie. Jak dla mnie teraz Ultramax BT lub Hypermax BT. 
    • OK Twój wybór. Każdy sprzęt ma swoje bolączki dlaczego tutaj my często budujemy narurowce/kaseciaki/sumpy dostosowując je do własnych potrzeb.  Ja np wymieniłem falownik na Ultramaxa 2000 i bardzo jestem z tej decyzji zadowolony. Kultura pracy na bardzo wysokim poziomie.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.