Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium 160 litrów.

W akwarium pływa 7 sztuk caeruelusów i dwa zbrojniki.

Temperatura 25 stopni

PH - 7,4

Filtracja - kubełek Elite Crystal Flo 60 do tego + wewnętrzny Aquaszut Turbo 8W

Pokarmy:

- mrożony wodzień, rozwielitka

- granulki Hikari - cichild staple, gold, Tropical Spirulina, płatki tropical

Podmiana co 2 tygodnie 30 litrów

Przez pierwsze dwa tygodnie od wpuszczenia było wszystko OK.

Od 2-3 dni zauważyłem że jedna z rybek zrobiła się osowiała, dzisiaj prawie cały dzień siedzi na dnie innych objawów nie ma. Co to może być ?

Opublikowano

Powinny...

Zawsze zaczynamy od parametrów, bo je najszybciej wyeliminować, a po drugie są częstą przyczyną problemów. Zaopatrzenie się w testy to nie jest duży wydatek... Można też zawsze pożyczyć coś od zaprzyjaźnionego akwarysty;)...

Napisz coś więcej o zbiorniku...

Opublikowano

Teemat tego wątku powinien leżeć w dziale woda, a od podania parametrów powinieneś zacząć, bo zakładam się że mimo Twojego przekonania, to parametry zwykle najbardziej widać po rybach. A parametry to takie niegrzeczne bestyjki, co to lubią się zmieniać z czasem :P więc kiedyś może były ok ale już nie muszą.. a tu z fusów nikt nie wróży. :lol:

Opublikowano

W akwarium piasek i wapienie

akwarium zalałem 25 listopada 50% starej wody + 50 procent z kranu, ryby wpuściłem 12 grudnia, przez pierwsze dwa tygodnie było wszystko OK, dopiero od kilku dni 2 rybki stały się osowiałem, jedna z nich siedzi na dnie

Niestety testów na chwilę obecną nie posiadam

Opublikowano
W akwarium piasek i wapienie

akwarium zalałem 25 listopada 50% starej wody + 50 procent z kranu, ryby wpuściłem 12 grudnia, przez pierwsze dwa tygodnie było wszystko OK, dopiero od kilku dni 2 rybki stały się osowiałem, jedna z nich siedzi na dnie

Niestety testów na chwilę obecną nie posiadam

polecam poczytać: http://faq.thekrib.com/begin-cycling.html

bo jak zalałeś 25.11. a ryby wpuściłeś 12.12. to zgodnie z tym wykresem:

n-cycle.gif

wbiłeś je na piękną górkę toksyczego no2 - wypaliło im skrzela i co słabsze osobniki nie mogą teraz oddychać :P

ale to może być tylko jedna z przyczyn, bo jak wyżej: Z FUSÓW NIE WRÓŻYMY ;)

a w wigilie nie mówiły nic?

--

co powinienem w takim wypadku zroibić ??

kupić testy - zmierzyć wodę - podać dane