Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ciężar nacisku? kg? O ile wiem takie rzeczy wyraża się za pomocą ciśnienia i siły. I żeby to wyznaczyć, można się posłużyć całką lub prościej przez cieśnienie średnie. (inna ciśnienie działa przy dnie zbiornika, inne na górze), do tego należy uwzględnić ciśnienie atmosferyczne.

Dla zbiornika położonego poziomo, o wymiarach 120x40x50:

Ścianka boczna wyrywana jest z siłą 490,5 N (niuton)

Ścianka przednia z siłą 1471,5 N

Co jest ważne - siły rozłożone sa równomiernie na wszystkie ścianki zbiornika

Pod kątem na bok 1,5cm różnicy

Na boczną ścianę 520N

Na przednią nie umiem wyliczyć, , bo tu powstaje problem. Siły nie działają równomiernie, inne siły będą działać przy jednej krawędzi zbiornika, inne przy drugiej. Jak będę na uczelni i dorwę profesora to się postaram coś więcej dowiedzieć.

Co do pytania o nóżki - musisz szukać o odpowiednim maksymalnym obciążeniu, przykładowo http://www.amipolska.pl/oferta/index.php?p=81 typ 470, 200kg/szt.

Wyliczyłem sile naporu, ale by było łatwiej ja odnieść do rzeczywistości wyraziłem ja w kg, a dlaczego można sile przedstawić w kg polecam Wikipedię.Bo wiadomość, ze coś ma siłę 3459N nic nie mówi zwykłemu śmiertelnikowi.

Parcie cieczy na ścianę poziomą: N=pghS [siła w N]

(Wikipedia...http://pl.wikipedia.org/wiki/Parcie_hydrostatyczne)

gdzie:

N – parcie (napór) hydrostatyczne,

ρgęstość cieczy

g - przyspieszenie ziemskie

h – wysokość słupa cieczy

Spowierzchnia ściany

Musze cie rozczarować, niestety niema tu żadnych całek, przedziałów całkowania,różniczek ani funkcji opisujących krzywiznę powierzchni to zwykła płaska ściana i wszystko uproszcza się do jednego wzoru:rolleyes:

Opublikowano

ale wikipedia nie uwzglednia działania ciśnienia atmosferycznego, a tutaj będzie to wypadkowa parcia hydrostatycznego i parcia atmosferycznego.

A jeśli ktoś nie wie co to jest niuton, siła, to wybacz, ale powinien wrócić do podstawówki.

Co do metody wyliczania to napisałem wyraźnie, ze można tak i tak (przez ciśnienie średnie miałem na myśli parcie)

Ps. Uważaj na wiki, bo można się na niej ostro przejechać ;)

Opublikowano
ale wikipedia nie uwzglednia działania ciśnienia atmosferycznego

To nie wikipedia ustala prawa fizyczne. Jeśli w wzorze na siłę nacisku jaką płyn wywiera na daną powierzchnię niema ciśnienia atmosferycznego to go nie powinno być(ktoś uwzględnił dlatego gęstość we wzorze), nikt nie będzie ze zbiornikiem szedł na Mount Everst.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie rozumiesz, wzór z wikipedii jest w warunkach idealnych (próżnia), a w rzeczywistych musisz uwzględnić działanie ciśnienia atmosferycznego. Ale o czym rozmawiamy, jak dla Ciebie wikipedia jest źródłem. Dokształć się z książek naukowych z zakresu mechaniki płynów, dział hydrostatyka, to porozmawiamy.

I skoro nie trzeba nic więcej uwzgledniać, to oblicz mi parcie działające na szybę w zbiorniku zamkniętym w pomieszczeniu, gdzie ciśnienie wynosi 10bar.

Ehh, żeby tak wszystko można było doskonałe, to nie trzeba by się przejmowac stratami mocy, ciśnienia i przepływem...

Jeśli w wzorze na siłę nacisku jaką płyn wywiera na daną powierzchnię niema ciśnienia atmosferycznego to go nie powinno być(ktoś uwzględnił dlatego gęstość we wzorze)

ROTFL

Od gęstości cieczy zależy ciśnienie w zbiorniku, podstawowy wzór P=q(ro)gh... F=P*S,

Opublikowano

Zagadka:

Jeśli na szybę z jednej strony działa siła naporu wody+siła nacisku atmosfery a z drugiej strony przeciwdziała siła nacisku atmosfery to jaka siła działa na ścianę zbiornika??

P.S.

10N-niutonów to wartość siły odpowiadająca ciężarowi ciała o masie 1kg.

Dlatego siłę naporu wyraziłem w kg.

P.S.2

I w ten sposób dobrnęliśmy do końca.

P.S.3 Niestety nie udało mi się zachować właściwego poziomu szczerze żaluje...

Panowie radzio i star, poluzujcie kucyki...Perez666.

Opublikowano

Mój ostatni post na temat siły i ciśnienia, ale krew mnie zalewa, z góry przepraszam administrację i użytkowników za offtop, jeśli uznacie za stosowne, usuńcie.

Jeśli na szybę z jednej strony działa siła naporu wody+siła nacisku atmosfery a z drugiej strony przeciwdziała siła nacisku atmosfery to jaka siła działa na ścianę zbiornika??

To wyjdzie Ci prawidłowa wartość, taka jak pisałem wcześniej, tylko nie popełniaj prostego błędu i nie odejmuj ich stronami.

10N-niutonów to wartość siły odpowiadająca ciężarowi ciała o masie 1kg.

Dlatego siłę naporu wyraziłem w kg.

kg to jednostka masy i temat skończony, zresztą twoja WIKI nawet o tym pisze

Kilogram [kg] jest jednostką tylko masy i nie należy go mylić z kilogramem-siłą [kgf], dawniej [kG][1] – jednostką siły.

I w ten sposób dobrnęliśmy do końca a dzięki tobie trollu ten watek jest nieczytelny.

Dokładnie star4870, tylko że ja w przeciwieństwie do Ciebie dziecko do końca zachowam poziom...

Opublikowano

Panowie Wy tu teoretyzujecie to może ja się podepnę:

Jak skomentujecie, że na następujące szyby główne w zadanych akwariach, zalanych do pełna po brzeg, działają takie siły?

A) szyba 140x45h ze szkła 10tki bez żadnych wzmocnień:

- wychylenie u góry na środku: 3,2mm

- naprężenie na 1/3h od dna: 5,2 MPa

B) szyba 160x44h z 10tki bez wzmocnień:

- wychylenie u góry na środku: 4,17mm

- naprężenie na 1/3h od dna: 11,5 MPa

C) szyba 160x41h z 12tki bez wzmocnień:

- wychylenie u góry na środku: 1,95mm

- naprężenie na 1/3h od dna: 6,8 MPa

D) szyba 160x44h z 6tki bez wzmocnień:

- wychylenie u góry na środku: 20mm

- naprężenie na 1/3h od dna: 26 MPa

czyli zbliża się już do 30MPa które jest granicznym dla idealnej tafli szkła, ale powinno jeszcze stać w teorii :P

liczone profesjonalnym programem Robot Structural Analysis

szerokość akwarium nie ma znaczenia dla poszukiwanych wartości ;)

wyliczenia by Wartek via gadu, thanks ;)

--

i co i zamilkliście kolego Star? :P