Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

test szczelności to nie ostateczne zalanie :P

zawsze jeszcze coś będzie można z tym zrobić.. choć powiem szczerze że w tym kominie mega ciasno aby się bawić.

sump jest przeliczony na wiele sposobów, między innymi Twoim kalkulatorem i wydaje się że jest ok, powinno być bezpiecznie. Tam na spadzie jest sitko i oby nic więcej nie było potrzebne.

.

czytając znalazłem opisy że działał u kilku osób w ten sposób, a czy śpią spokojnie to inna sprawa :P

aż tak głośny będzie komin bez rewizji? jakie pomysły na wygłuszenie?

napędzać to będzie OMI 25-40 która powinna być u mnie jutro.

..........

zawór zastosowałem bo miałem a poza tym mam zamiar dać dosyć głęboko wylot więc teoretycznie mogłoby sporo wody zejść pod spód w razie awarii.

myślę jeszcze o tym żeby czujniki wysokości zastosować w komorze pompy aby ja "w razie w" wyłączyć, po co ja na uszkodzenia narażać..

Opublikowano

rura powrotu za akwa z czarnym tłem zajmie Ci max 3cm - także bym to przemyślał... wtedy w kominie zamiast powrotu byłaby rewizja i mógłbyś wyregulować poziom wody do niej żeby było cicho...

jesli jednak nie, to jedynym innym sposobem na wygłuszenie jest durso (poszukaj w necie), lub komin zasypany biobalami a na nie 10cm warstwa waty sery - miałem tak w jednym baniaku kiedyś - ale wata ta wymaga wymiany co tydzień...

miałem i durso i zawalony komin watą i choć oba się sprawdzały to po obecnym układzie z rewizją i strużką wody puszczoną tędy nie zdecydowałbym sie na inne wyciszenie... poza tym rewizja to rewizja ;)

ufasz temu zaworowi w razie wu? że wylot chcesz dać nisko? i czemu nisko nie lepiej skierować strumień wody w którąś stronę ku dołowi?

czujniki w sumie ok, ale w zasadzie nie potrzebne - no chyba że takie informujące SMSem o treści: "szanowny akwarysto, przedłużyłeś sobie urlop o tydzień, a nam tu w sumpie zaraz zapowietrzy się pompa - proszę wyślij sąsiadkę niech doleje wody" :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ostatecznie bez czujnika, bo sąsiedzi nie chcieli żeby ich gnębić ;P

na 2 rurkach bez rewizji.. zrobione durso a co do samego dźwięku z komina to jakoś mi nie przeszkadza, wiem że wszystko działa.

wylot powędrował wysoko dosyć choć zaworowi ufam ;)

no i stoi:)

akwajpg_rrxxnas.jpg

muszę jakoś ten komin trawą zasłonić i powinno lepszy efekt dawać..