Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Samiec Aulonocara "Otter Point", młody, długość ok. 6 cm - kilka dni temu zauważyłem, że przerwała się mu płetwa grzbietowa (nie do koća i już mu się zrosła). Teraz przerwała się mu płetwa ogonowa (prawie do końca) i zauważyłem, że zaczyna przerywać się w innym miejscu. Dodatkowo odchody są bardzo długie, dlatego od dwóch dni ograniczam podawanie pokarmów.

Od razu zaznaczam, że nie jest to efekt ataków innych ryb, bo jest największy i wyraźnie dominuje w akwarium.

Karmienie: 3 razy dziennie (rano Astacolor, popołudniu artemia mrożona, wieczorem Dainichi Ultima Kril)

Zbiornik 300 l, filracja: mechaniczna Eheim 2252, biologiczna JBL 901e

Obsada: 6 szt (1+5) Aulonocara Jacobfreibergi Otter Point - młode

5 szt Labidochromis caeruleus "yellow" - młode

Parametry wody:

Test kropelkowy JBL: NO2 - 0, NO3 - 25,

Test paskowy JBL: KH około 15, PH powyżej 8

Podmiana raz w tygodniu 60 l. Ostatnio podczas podmiany dodałem 3 duże łyżeczki sody.

--

Proszę uzupełnić informacje zgodnie z zasadami tego działu http://forum.klub-malawi.pl/choroby-leczenie-profilaktyka-zasady-dzialu-t12449.html

eljot12

Opublikowano

Parametry ok, rozumiem że to świeże akwa i ryby młode. Stawiałbym że, są jeszcze trochę zestresowane zmianą miejsca zamieszkania, innym składem chemicznym wody (prawdopodobnie lepszym:)) + dodatkowo pewnie standardowo troszkę przekarmiane ;) i stąd długie odchody. Obserwuj czy nie wystąpią jakieś inne niepokojące objawy. Co do płetw to stawiam na współlokatorów, nawet dominanta potrafi "ktoś" znienacka skubnąć.

Opublikowano

Faktycznie akwarium nowe (około 3 miesięczne).

Co ciekawe regeneracja tych płetw następuje bardzo szybko. Po nocy gdy nie ruszał płetwą zbyt mocno bo spał zrosła się i jest teraz przerwana tylko do połowy w jednym miejscu.