Perez666 Opublikowano 10 Listopada 2011 #11 Opublikowano 10 Listopada 2011 Imho bardziej szkodliwe dla wzroku jest korzystanie z komputera aniżeli woda z akwarium... Cytuj
krondyl Opublikowano 10 Listopada 2011 #12 Opublikowano 10 Listopada 2011 ..i otóż niespodzianka jeżeli się wprowadza do akwarium pokarmy od zwierzęce to wiele bakterii chorobotwórczych też może troszkę w zbiorniczku być. Wcierając sobie brudną ręką( po moczeniu w zbiorniku) w oko można spowodować stan zapalny...lub alergen. (np bakterie -pseudomonas, E. Coli ) W poradniku weterynaryjnym powinno być... Cytuj
makok Opublikowano 10 Listopada 2011 #13 Opublikowano 10 Listopada 2011 ależ mnie rozbawiacie... przecież jak żyję tym forum - czyli jakieś 2300 postów, 17 strzałów z nikąd i dobre 4 lata, nie słyszałem o tak bezzsensownym pytaniu... ani nie słyszałem, żeby ktoś gdzieś pisał że od akwa mu oczy padły, co wcale nie znaczy że tak się nikomu nie stało... bo mógł stracić wzrok, ale jak poszedł z tym do lekarza to nie powiązali tego z baniakiem... i tak baniak zlikwidował, a na forum przestał bywać... pewnie dlatego, że nikt z bliskich nie chciał mu czytać takich głupot... eh flaczek, jedynych bakterii jakich są pewni akwaryści w swoich baniakach to nitrobacter i nitrosomas... ale czy te nie są szkodliwe dla oka, tego Ci nie powiem bo nie wiem... Cytuj
krondyl Opublikowano 10 Listopada 2011 #14 Opublikowano 10 Listopada 2011 a więc skecz męczący ciąg dalszy-tak wtarcie brudnej akwariowej wody razem z fekaliami ryb może wywołać stan zapalny oka-przestrzeganie higieny zapobiega połowie zakażeń bakteryjnych. Alergia może być różnej etiologii. Kolego Makok niestety nie jest to pytanie zabawne a słuszne. Widać koledze taka wiedza jest potrzebna. Zasady aseptyki i antyseptyki oraz dbanie o czystość rączek, oczu i wody w akwarium... Cytuj
makok Opublikowano 10 Listopada 2011 #15 Opublikowano 10 Listopada 2011 a więc skecz męczący ciąg dalszy-tak wtarcie brudnej akwariowej wody razem z fekaliami ryb może wywołać stan zapalny oka-przestrzeganie higieny zapobiega połowie zakażeń bakteryjnych. Alergia może być różnej etiologii. Kolego Makok niestety nie jest to pytanie zabawne a słuszne. Widać koledze taka wiedza jest potrzebna. Zasady aseptyki i antyseptyki oraz dbanie o czystość rączek, oczu i wody w akwarium... mnie nie o zasadność i słuszność pytania tutaj chodzi, a o formę, treść i dalsze prowadzenie dyskusji... na etapie mojej odpowiedzi żeby poszedł do lekarza pytać, już powinno zapalić się czerwone światełko, bo wypowiedź ta od osób które doskonale znają to forum, może świadczyć o tym że nie było tu podobnych wątków i odpowiedzi... podstawowych zasad higieny natomiast nie skomentuje bo są one dla mnie oczywiste - tak samo jak sikam PO umyciu rąk, bo to klamki przenoszą więcej bakterii niż cokolwiek mam pod ubraniem, tak samo nie wyobrażam sobie moczenia rąk w akwa czy karmienia ryb bez porządnego podejścia z mydłem (do rąk oczywiście żeby mnie nikt tu źle nie zrozumiał) Cytuj
krondyl Opublikowano 10 Listopada 2011 #16 Opublikowano 10 Listopada 2011 W większości takich przypadków z wody izoluje się bakterie należące do Enterobacter iaceae (Proteus, Escherichia, Klebsiella) lub inne, np. Pseudomonas aeruginosa, Clostridium perfringens. Nierzadko tego rodzaju epidemie poprzedzają wybuch epidemii wywołanej przez wyraźnie określony czynnik etiologiczny, np. pałeczki Salmonella lub Shigella. Z innych drobnoustrojów chorobotwórczych znajdowanych w wodzie, którym przypisywano wybuch epidemii lub sporadyczne zachorowania, należy wymienić: Mycobacterium tuberculosis, Bacillus anthracis, Pasteurella tularensis, leptospiry wywołujące gorączkę wodną, żółtaczkę krwotoczną i inne leptospirozy oraz wirusy nagminnego zapalenia wątroby i poliomyelitis. Wiele gatunków Mycobacterium łatwo dostosowuje się do wzrostu na bardzo prostych substratach , używając amoniaku lub aminokwasów jako źródła azotu i glicerol jako źródło węgla w obecności soli mineralnych. Optymalne temperatury wzrostu są bardzo zróżnicowane w zależności od gatunku i waha się od 25 ° C do ponad 50 ° C. Pozdrawiam co do mydła to gdzież bym... Cytuj
makok Opublikowano 11 Listopada 2011 #17 Opublikowano 11 Listopada 2011 hehe a jak miałem ryby F1 kiedyś to nawet czasem rękawiczki zakładałem ale potem mi przeszło i już tylko myję mydełkiem po Cytuj
krondyl Opublikowano 11 Listopada 2011 #18 Opublikowano 11 Listopada 2011 Na prawde trzeba mieć nie lada pecha żeby załapać się na taką paskudę. Ja rękawiczki zakładałem do protopterusa (f0)Po czasie też mi przeszło Cytuj
flaczak Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor #19 Opublikowano 11 Listopada 2011 Dzięki wszystkim za pomoc wasze odpowiedzi dużo mi pomogły:D makok nie ma się z czego śmiać jak byś był na moim miejscu to nie wiem czy tak bez żadnych pytań byś poleciał i kupił duże akwa. Cytuj
makok Opublikowano 11 Listopada 2011 #20 Opublikowano 11 Listopada 2011 ja się nie śmieje z Twojej sytuacji, tylko z tego że zadajesz pytania które typowo powinny być zadawane osobom Cię leczącym/prowadzącym, albo na forum medycznym... bo jaką masz gwarancję, że nawet gdyby jakiś akwarysta odpowiedział Ci konkretnie, to będzie to odpowiedź za którą byłby gotów ręczyć... wiesz jak ja bym miał wątpliwości i ostatnie oko do stracenia, to jednak nie pytałbym na forum tylko w conajmniej 3 źródłach medycznych - i z tego się śmieje, że to pytanie nie do nas Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi