Skocz do zawartości

Bakterie w biotopie malawi szkodliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym założyć sobie malawi 240l i mam takie pytanko.Ponieważ mam jedno uszkodzone oko i chciałem się dowiedzieć czy taki zbiornik dobrze utrzymany i dobrze filtrowany może wydzielać jakieś szkodliwe substancje(bakterie) dla oczu i ogólnie dla człowieka:confused:??

Opublikowano

Tu masz potwierdzenie mojego toku rozumowania ulozonego w jakiś logiczny ciąg -

"Same rybki nie stwarzają żadnego ryzyka rozwoju alergii, natomiast najczęściej używany pokarm dla ryb akwariowych - suszone rozwielitki (dafnie) - jest równie silnym alergenem jak sierść czy pierze. Ponadto akwarium zwiększa wilgotność powietrza, co jest niekorzystne dla osób uczulonych na roztocze i pleśnie".

Jak widzisz opócz reakcji alergicznych nic innego dziać się nie powinno, ale zaznaczam ze żaden ze mnie expert.

Brzmi to jednak dość rozsądnie...

Przychodzi mi jeszcze na myśl grzyb, ale nieiwm jaka wilgotność przy jednocześnie wysokiej temperaturze musiała by występować w danym pomieszczeniu, aby taki syf mógł się rozwijać...

Opublikowano

Hej flaczak. Tyle postów a jeszcze nie masz akwarium, hm? :]

Gdybym chciał powiedzieć,że absolutnie nie ma się czego bać i że akwarium to samo zdrowie oraz świetna opcja dla alergików itd. Ale tak do końca to minąłbym się z prawdą:

http://twojezwierzaki.org/artykul/85/choroby-ryb-grozne-dla-ludzi/

oraz coś jak z horroru http://www.reefkeeping.com/translations/polish/2003-07/sp/index.php

Ale to ostatnie dotyczy infekcji bakteriami występującymi w wodzie morskiej, zresztą niektóre zwierzątka hodowane przez morskich są jadowite. Snocho opisywał sytuację, gdzie dwoje ludzi cięzko zachorowało po nawdychaniu się czegoś z szorowanego pod kranem kawałka koralowca(?).

Ok, koniec straszenia - jeśli nie będziesz moczył skaleczonych rąk ani pił wody z akwarium to zupełnie nic ci nie grozi.

Opublikowano

Tak najbardziej to się chciałem dowiedzieć czy w akwarium mogą być jakieś bakterie albo coś innego szkodliwego dla oczu?

Opublikowano

No mam akwarium 112l ale chciałbym założyć jeszcze 240l a na jedno oko praktycznie nie wiedzę i boje się żeby przez jakieś akwarium nie stało mi się coś w drugie oko.Dlatego pytam czy jakieś opary z tego akwarium mogły by zaszkodzić oczom?

Opublikowano

No ale to chyba wy doświadczeni akwaryści wiecie co jest w waszej wodzie i czy może to zaszkodzić oczom.A może komuś z forum coś się stało z oczami przez akwarium albo ktoś słyszał o takim przypadku?

Opublikowano

Niektórym padło na mózg, więc i pewnie na oczy może paść - więc na twoim miejscu bym nie ryzykował.

To 112 l też bym ci radził zlikwidować, a najlepiej zamknąć się w taką przezroczystą kulę bez dostępu powietrza, bo w powietrzu też jest pełno dziadostwa.

Opublikowano

Wcześniej podałem ci choroby odzwierzęce jakimi można się zarazić od ryb, chociaż chyba został jakiś pasożyt...,nieważne.Jesli chodzi o oczy to nigdy nie spotkałem się z taką informacją. Jeśli oczekujesz zgadywania w sprawach medycznych to nie jest to najlepsze miejsce.

Jesli nie bakterie to może co, grzyby, jakieś toksyczne opary? Gdyby tak było sanepid zabroniłby trzymania akwariów.Nie, dla mnie to czysta abstrakcja i nie będę spekulował, po prostu dowiedz się u swojego lekarza.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.