Skocz do zawartości

Podwyższone NO3 po 2 miesiacach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli wychodzi na to ze mam za słaby lub jeszcze nie dokonca dojrzały filtr biologiczny? Eheim 2228 wypełniony boi mech na dole plus dwa koszyki substartpro, chodzi już prawie dwa miesiące. Testy jbl kropelkowe.

Opublikowano

ja mam ten filtr w 720 i gra i buczy, zbyt wielu ryb też nie masz aby mówić o przeciążeniu biologicznym.

Jednak NO2 powinno być niewykrywalne - zajrzyj do biologa czy nie masz tam jakiegoś syfu w środku.

Natomiast NO3 wcale nie masz złego

Opublikowano

Kubeł z ciekawości czyscilem dwa tygodnie temu nie wiedziałem czego miałem się spodziewać dlatego go otworzyłem, ale było bardzo czysto:), wymienilem tylko watę czy jak się to nazywa.

Rozumiem czyli no3 może być?

Cóż przy następnej podmianie dodam jeszcze tych francuskich bakterii z fiolki :), zobaczymy może to pomoże i zrobię większa podmiane gdzieś koło 60l.

Opublikowano

bakterie przerabiają NO2 na NO3, więc one nie pomogą.

Podmiana powinna zmniejszyć NO3.

NO3 do 50 jest spoko, ryby wytrzymują nawet 100 ale tego już bym nie polecał.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ok dziękuje za pomoc będę w takim razie sprawdzał na spokojnie poziom parametrów wody i w razie czego będę podmienial.

Bakterie po to żeby no2 było niewykrywalne może wtedy no3 tez spadnie jak w tym drugim baniaku i wszystko będzie ok.

Jeszcze raz dzięki.

Opublikowano

Tak tez się stanie ale po pewnym czasie dzięki podmianom wody może się ustabilizuje w nieco niższym stężeniu i nie będzie mi to spedzalo snu z oczu, ze moje pyski mogą mieć jakieś kłopoty ze zdrowiem przez moje niedopatrzenie lub zaniedbanie.

Czytałem właśnie o denitryfikatorze firmy aquamedic nawet jest w niezłej cenie coś koło 400 zł, ale nie mogę się doczytac czy ten sprzęt ma swoje osobiste zasilanie z pompą czy trzeba podłączyć do filtra zewnętrznego, w pewnym momencie instrukcji tak to zagmatwali ze się pogubilem. Może ktoś ma ten filtr i podzieli się wrażeniami z użytkowania go, czy warto zainwestować?