Skocz do zawartości

zamiana akwarium 112 l na 200 l lub 240 l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie jeżeli zakupił serpentynit zielony:)...

dokładnie zakupiłem serpentynit zielony w sklepie ogrodniczym i sądzę że wystarczy kamienie wybierałem najmniejsze ale i tak są duże. Dzisiaj jeszcze zakupiłem dwa worki piasku kwarcowego dekoracyjnego gramatura 1 mm w Leroy Merlin całe 25 kg za 7 PLN z groszem :grin: Kupiłem łącznie 50 kg. Sądzę że warstwa tak 6 - 7 cm będzie w sam raz.

Przy okazji zakupiłem sprzęt do budowy Denitryfikatora (przepis na http://pieczatki-wizytowki.pl/denitryfikator/) w komentarz dużo pozytywnego wyczytałem :) jak założę pochwale się obowiązkowo na forum :)

Opublikowano

Mały UP ... podbijam ...

Niby jeszcze nic ale spędziłem przy tym dobre 2 godziny, czyli na ustawieniu kamieni w akwarium, a w zasadzie w akwarium którego jeszcze nie mam ale na zobrazowanie gabarytów dna posłużył kawałek styropianu ;) W rzeczywistości będę miał jeszcze po 10 cm zapasu po oby dwu stronach zbiornika (czyli boki). Na drugim zdjęciu zaznaczyłem miejsce z kostką napowietrzającą. Planuję kupić kostkę z lipy

efekt który spodobał mi się najbardziej, czyli drobne pęcherzyki powietrza. Rozmieszczenie osprzętu: zasysanie do kubełka, grzałka i mechanik prawa strona akwa a na lewą stronę wyjście z kubełka. Krytyka mile widziana :grin:

post-11588-14695713043755_thumb.jpg

post-11588-14695713044615_thumb.jpg

post-11588-14695713044941_thumb.jpg

Opublikowano
Co do filtra wew, możesz dać at-203, ja posiadam go w 240l na maxa i wirówki nie ma, a zawsze możesz skręcić. No i jest tańszy od tego aquaela :)

A 60kg serpentynitu za 50zł to imho drogo.

Do 240l akwarium wystarczy filtr wewnętrzny 1000l/h .

Opublikowano

i tak też zrobiłem ... dokupiłem kawał serpentynitu wysokości 40 cm waga 18 kg ... i tu mam małe obawy bo jak położę na styropianie to on znacznie zaczyna się odkształcać, oczywiście nie do zrobienia dziury w nim ale tak 3 -4 mm pozostaje wgłebienie. Podstawa kamienia jest nierówna no ale nie ma ostrych końców. Tak myślę że może styropian 1 cm grubości na dno to nie za mało ? Zastanawiam się czy może dać 2 cm ? Czy moje obawy są przesadzone ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej ... mam malutki problem z moimi Saulosami, obsada to 2 samce 4 samice i 3 młode ale co z nich wyrośnie to trzeba jeszcze troszkę poczekać ... mianowicie w dawnym akwa 112 litrów oba samce były ładnie wybarwione w obecnym czyli 240 litrów jeden z samców stracił barwę :( jaka może być przyczyna ? zdominowanie jednego z samców całego akwarium ?

Opublikowano

Przyczyn może być wiele... Od złych warunków wody przez choroby aż po stres. Rozumiem, że ryby są w akwarium od niedawna, więc stawiam na stres. Na razie niema się czym niepokoić.:)