zdrowy_zab Opublikowano 1 Listopada 2011 #11 Opublikowano 1 Listopada 2011 Wromaka lepiej unikaj, ja kupiłem u znajomego z zoologicznego, 'bart-glass'. Mam je już 6 miesięcy i jest ok
ronnie1910 Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor #12 Opublikowano 9 Listopada 2011 Sprzęt zakupiony, tak to wygląda: - szkło Aquael, - piach kwarcowy dekoracyjny granulat 1mm 25kg Kreisel, - serpentynit zielony ok 25-30 kg, - mechanik Aquael Circulator 2000 + gęsta gąbka filtracyjna, - bilogia HAGEN FLUVAL 305, - grzałka EHEIM JAGER 150W. Pytania: 1. Co zapodać do Fluvala - 100% ceramiki??? Przy starcie wrzuce na dobę węgiel aktywny a potem? 2. Jakie świetlówki polecacie? Pokrywę mam 2x 54W T5. W akwa wife pragnie niebieskości, wybiłem jej z głowy śnieżnobiały kwarc i filipińczyki ale blue musi być! (w baniaku popływa coś z:Melanochromis cyaneorhabdos, Pseudotropheus demasoni, Pseudotropheus saulosi, Labidochromis caeruleus). 3. Jak ustawić wyloty z filtrów by się sprawdzały? Oba będą w prawy rogu schowane za wysokim serpentynitem lub maskownicą. Z góry dzieki za wsparcie!
zdrowy_zab Opublikowano 9 Listopada 2011 #13 Opublikowano 9 Listopada 2011 1. Co zapodać do Fluvala - 100% ceramiki??? Możesz i tak, ale ja jeśli bym teraz zakładał akwarium, dałbym 100% grysu koralowego. Jako biolog da rade, a do tego będziesz miał wyższe ph 1
nabe Opublikowano 9 Listopada 2011 #14 Opublikowano 9 Listopada 2011 Mam wątpliwości czy "jako biolog da radę", moze rzeczywiście tak zrób i jesli wypali wróć za pół roku i się pochwal czy rzeczywiście tak jest.
ronnie1910 Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor #15 Opublikowano 9 Listopada 2011 Mam wątpliwości czy "jako biolog da radę", moze rzeczywiście tak zrób i jesli wypali wróć za pół roku i się pochwal czy rzeczywiście tak jest. A konkretnie? Fluval 305 za słaby (mam 14 dni na ewnt. zwrot, jeśli tak to jaki proponujesz w jego miejsce) czy wypełnienie inne w koszyki zapodać? Wewnętrzny Circulator 2000 to wir będzie robił na bank w to akurat nie wątpie..
Perez666 Opublikowano 9 Listopada 2011 #16 Opublikowano 9 Listopada 2011 - piach kwarcowy dekoracyjny granulat 1mm 25kg Kreisel, Zdecydowanie za mało, dokup więcej piachu. Fluval 305 spokojnie wystarczy.Zasyp bio-ceramiką, w jednym koszu(gdzie pierw wpada woda) możesz zostawić gąbki.
nabe Opublikowano 9 Listopada 2011 #17 Opublikowano 9 Listopada 2011 ronnie1910, chodziło mi o sugerowane wyżej wypełnienie kubła tylko grysem koralowym jako podstawę filtracji bio.
ronnie1910 Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor #18 Opublikowano 11 Listopada 2011 ad.1. Więc w kuble Bio-Ceramika. Dzieki za podpowiedź! ad.2 Ze świetlówkami kombinuje coś z zestawów: Philips Aquarelle + PHILIPS MASTER TL5 865 lub HAGEN POWER GLO + HAGEN LIFE GLO II. Co o tym myślicie? ad.3. Jak ustawić te wyloty z filtrów??? HELP!!!
Aspat Opublikowano 11 Listopada 2011 #19 Opublikowano 11 Listopada 2011 Ze świetlówek wybrałbym hageny, powinieneś uzyskać nimi fajny efekt. A co do cyrkulacji to niema się co obawiać, to tylko 240l. Ustawiajac wylot filtra wewnetrznego tak aby prad "obmywał" tylna ścianę zapewnisz odpowiedni ruch wody, tym bardziej, że pompa ma wydajność 2000l/h... Zewnętrzny do obiegu praktycznie nic nie wniesie.
Rekomendowane odpowiedzi