Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuję pomocy w doborze obsady do akwarium 300l. Tu trochę informacji o akwarium:

Akwarium 300l 120x50x50

Filtr JBL cristal profi 500 (1200 l/h) + jak będzie potrzebna to cyrkulator aquael 1100 l/h

Grzałka Jager 300w

Oświetlenie 2x39w + jak będzie potrzebne to 2x30w ale stateczniki się zepsuły a nie chce mi sie kupić nowe (szczególnie jak to będzie akwarium w stylu malawi;) )

Akwarium w tej chwili jest ogólo-roślinny ;) Więc dopiero mogę zmienić akwarium na malawi jak pozbędę się moich ryb (2 - 3 tyg)

Chciałbym żebym akwarium wyglądało tak:

http://galeria.klub-malawi.pl/data/media/5/P3282933_2.JPG i http://www.malawiforum.pl/viewtopic.php?t=1520

Czyli żeby to powiedzieć: Duuuuuużo kamienie :) Więc kupię Serpentynit + biały piasek kwarcowy 0,5mm - 1,2mm 60kg (to nie znaczy że tyle będzie w akwarium, trzeba będzie zobaczyć :D)

Chciałbym się zapytać czy mogę trzymać w akwarium Labidochromis caeruleus i Melanochromis cyaneorhabdos. Jak tak to w jakich ilośćiach i ile kupić o poszczególnej płci... Albo jak nie te pyszczaki to może jakieś inne?

Opublikowano

Witaj na forum.

Oczywiście że taka obsada może być.Kup po 10 młodzików z gatunku i obserwuj.

Docelowo zostawiłbym 3+5 yellowków i jak się uda to 2+4 maingano.Ale pewnie natura to zweryfikuje ;)

Opublikowano
Czyli żeby to powiedzieć: Duuuuuużo kamienie

I takie podejście mi się podoba:), szkoda, że u siebie mam tylko 70kg...

Albo jak nie te pyszczaki to może jakieś inne?

Może zamiast Maingano, Pseudotropheus saulosi coral. Miałbyś fajny kontrast i w dodatku mógłbyś odróżnić samce od samic...

Opublikowano

Dziękuje Bardzo :)

--

I takie podejście mi się podoba:), szkoda, że u siebie mam tylko 70kg...
a ile litrów ma twoje akwarium?

Może zamiast Maingano, Pseudotropheus saulosi coral. Miałbyś fajny kontrast i w dodatku mógłbyś odróżnić samce od samic...

hmm... niezbyt mi się podobają te :D

btw. widzę, że mieszkasz w Brwinowie :D ja w Otrębusach

Opublikowano
a ile litrów ma twoje akwarium?

Jak w sygnaturze, 270l.

hmm... niezbyt mi się podobają te

Kwestia gustu.

widzę, że mieszkasz w Brwinowie ja w Otrębusach

Bardzo mi miło ;)

Opublikowano

Szczerze mówiąc na telefonie na Ryżową się skończyło:), bo znalazłem super składzik z kamieniami w Grodzisku Mazowieckim ul. Grabowa 11a, Budowlane Materiały - Kamień, Kruszywa ''Dharma''

I tam jeżeli trafisz na dostawę, to jest w czym wybierać, ale mają tylko serpentynit zielony(który jest zielonkawy dopiero po namoczeniu, więc niech cie nie zmyli jego czarny kolor na ''sucho''), a zwykłego nie (cena 80gr/kg). A minerałów trochę w sobie mają, u mnie szczególnie jeden z kamieni, ale zrobiłem próbe octową i nic nie wykryło, więc włożyłem i jak na razie ryby mają się dobrze... Oprócz tego olbrzymi wybór łupków i piaskowców od kilogramowych ''płateczków'' po 10 kilowe ''płaty'':)