Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zakupiłem w końcu filtr wewnętrzny głowicę Aquael Circulator 2000 L na minutę.I mam pytanie, mam go ustawionego na minimum tzn. koniec wężyka napowietrzającego z regulacją mam ustawiony tak, że w ogóle bąbelki nie lecą tylko filtr porusza taflą wody.Musiałem go tak ustawić bo przy innym ustawieniu robił wirówkę w akwarium, na równo z powierzchnią wody tez nie da rady bo ma kiepskie mocowanie.Pytanie czy może tak chodzić?? bo inaczej go nie ustawię chyba.A jak ustawię nawet na minimum to wirówka niezła jest.

Opublikowano

Zdjąłem całkiem wężyk to wtedy był meksyk w akwarium taki prąd wody, że rybki nie miały siły pływać:-)A jak go odkręcę trochę to silne bąbelki lecą.Spróbuje zdjąć wężyk całkiem i założyć na wlot tą rynienkę i dać ją do góry.Ten filtr ma trochę kiepskie mocowanie, najlepiej byłoby wystawić go trochę nad wodę ale ciężko jest.

Opublikowano
Witam zakupiłem w końcu filtr wewnętrzny głowicę Aquael Circulator 2000 L na minutę.

LOL toż to strażacka pompa, miałeś kupić o przepływie 1200l na godzinę a nie 2000...:D

Spróbuj go przytłumić, chyba posiada taki "ogranicznik przepływu".

Opublikowano

2 000 l na minutę rozwaliło by akwarium ;)

jak popatrzyłem do tyłu do polecano Ci 1200 do 1500 l/h IMHO za duży ten przepływ w tym mechaniku dla tego akwarium.

Opublikowano

Odniosłem takie wrażenie, że ten filtr "dmucha" trochę słabiej niż AT-203, co nie zmienia faktu, że w tym zbiorniku lepiej go trochę stłumić. Jest do tego regulacja. A co do mocowania to ma bardzo dobre, tłumiące drgania przyssawki. Trzymają się dobrze pod warunkiem, że są przyklejone do szyby. Przy PCV każda puści.

Opublikowano
Zdjąłem całkiem wężyk to wtedy był meksyk w akwarium taki prąd wody, że rybki nie miały siły pływać:-)A jak go odkręcę trochę to silne bąbelki lecą.Spróbuje zdjąć wężyk całkiem i założyć na wlot tą rynienkę i dać ją do góry.Ten filtr ma trochę kiepskie mocowanie, najlepiej byłoby wystawić go trochę nad wodę ale ciężko jest.

Wylot filtra powinien być około 8-10cm pod wodą .