Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no wlasnie kupilem dwa rodzaje bo ten bialy podnosi PH i kupilem go dla zróżnicowania koloru:) po za tym kupilem tylko 3 takie a reszte mam te czarne wiec mysle ze bedzie fajnie :) fajny kontrasty to bedzie w polaczeniu z piaskiem i skalnym tlem :) jak juz udekoruje akwarium to wkleje zdjecia i sami ocenicie :)

To tylko przeplukac dobrze zimna woda i pozniej sparzyc i bedzie dobrze? a temu wapieniowi bialemu pod wplywem goracej wody nic nie bedzie?

--

i wogole jak te biale kamienie porosna zielonym glonem to jeszcze lepiej bedzie to wygladalo :)

Opublikowano

Dobre wyszorowanie wystarczy przy gładkich kamieniach, przy porowatych tj. np. takich jak twój wapień, sparz dla pewności.

A kamienie naprawdę są fajne, mam tylko pewne obawy co do tej kolorystyki w akwarium, ale jak zapodasz foty to pewnie okaże się, że się myliłem:)

Powodzenia.

Opublikowano

mam nadzieje ze nie bedzie tak zle, jak te biale kamienie porosna zielonym glonem to kolorystyka bedzie zblizona do siebie ale i tak bedzie maly kontrast po za tym te kamienie dobrze ponoc wplywaja na wode jesli chodzi o Ph i to ze sa porowate ponoc daje dodatkowa filtracje bo bakterje sie tam osadzaja itp. wiec trzy male biale kamienie w stosunku do 7 duzych czarnych powinno byc dobrze :) zreszta bede foty sami ocenicie :)

Teraz zabieram sie za zamawianie filtrow :)

--

acha wlasnie jeszcze jedno pytanie dla upewnienia sie; pod te kamienie mam zamiar podlozyc cos wrodzaju kratki malarskiej plastikowej lub cos w rodzaju takiej kratki plastikowej do zlewu jako amortyzacja zeby nie klasc kamieni bezposrednio na szklo czy to dobry pomysl? bo ze styropianem to ma tutaj problem bo mozna kupic tylko ogromne kawali takie 3mX3m i sa bardzo drogie wiec wymyslilem te kratki jako zastepstwo heh tzn nie wymyslilem tylko widzialem na filmiku na youtube jak ktos tak robil i polecal ten pomysl. tez tak myslicie?

Opublikowano

Kup karimatę lub styropian taki do przyklejania na ściane chyba 9w rolkach sprzedają).

Bardzo dobrym rozwiazaniem są też styropianowe kasetony na sufit.

Co do kamieni to już wcześniej wyraziłem swoją opinię i dodam tylko że widziałem zagloniony wapień filipiński i wygląda żałośnie.

Co do podnoszenia przez niego pH też mógłbym dyskutować.

Opublikowano

hymm sprobuje znalesc te kasetony chyba widzialem cos takiego w homebase, tylko caly czas sie zastanawiam czy styropian jak bedzie lezal pod tymi kamieniami i piaskiem w wodzie to czy nie zacznie sie z nim cos dziac i czy nie zacznie wydzielac jakis toksyn i czy czasem jak ryby zaczna intensywnie kopac to nie dokopia sie do nie go i nie zaczna skubac pewnie nie bo wiekszosc z was tak ma prawda?i jest ok? ale i tak mnie to zastanawia ze nic z tym styropianem sie nie dzieje heh

Opublikowano

Gregorr co do kamieni to kazdy ma swój gust i jak Ci się tak podoba to widocznie tak ma być i pamiętaj Tobie ma się podobać. Ze styropianem nic sie nie dzieje. Nie wiem gdzie mieszkasz ale przecież w każdeym markecie budowlanym możesz kupić ile chcesz sztuk styropianu i jakiego chcesz

• 3 tygodnie później...