Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aspat - dobre spostrzezenie sprawdze jaki jest odczyn kupie jakis maly kawalek mam nadzieje ze bedzie dobrze... jednak nadal bede poszukiwal jakis innych kamieni gdyby te sie nie nadawaly... ehhh ciezka sprawa z tymi kamieniami szczegilnie w obcym kraju... gdzie nie wiadomo gdzie szukac... ale napewno dam rade jak juz cos bede mial urzadzone to wkleje zdjecia do oceny

Dziekuje wszystkim za pomoc i odpowiedzi pozdrawiam

Opublikowano

Daj sobie spokój z jakimiś lawami czy innymi wynalazkami.

Ja kamieni szukałem.... baaardzo długo.

Wiem że w B&Q mają ale są to przeważnie małe sztuki - takie na maxa 30cm co Tobie by w sumie starczyło.

Poszukaj bo przeważnie stoją na zewnątrz niedaleko torfu i innych badziewii do ogrodu.

O tu masz:

http://www.diy.com/diy/jsp/bq/nav.jsp?action=detail&fh_secondid=10797510&fh_location=//catalog01/en_GB/categories%3C{9372012}/categories%3C{9372018}/categories%3C{9372086}/specificationsProductType=decorative_slat

Czasami można coś z tego wybrać - kolor jest taki trochę śliwkowy ale tym się nie przejmuj bo po kilku tygodniach i tak nie będzie koloru widać.

Możesz poszukać też w innych sklepach ogrodniczych - tych mniej markowych - nie wierzę że nie ma jakichś w Twojej okolicy, lub też możesz się wybrać na wycieczkę - jak znalazłem kiedyś fajne kamienie na falochronie niedaleko Southend on Sea ale w końcu wynalazłem też sklep ogrodniczy niedaleko mojego domu i już nie muszę nigdzie za kamlotami latać :)

Opublikowano

Kunta - cos w tym jest co mowisz pojade raz jeszcze do B&Q rozejrze sie bardziej moze cos dowioza jakies wiekasz bo te ktore dzis widzialem to bardziej zwir niz typowe kamienie do dekoracji... i wlasciwie to mieszkam nad samym morzem mam 10 min do niego wiec moze cos tam poszukam? tylko ze to jest moze polnocne i nie wiem czy nie jest za bardzo slone i czy kamienie beda z tego morza sie nadawaly?

Opublikowano

oczywiscie ze mozna wygotowac itp tylko chodzi jaki wplyw maja one na wode niestety nie jestem znawca zeby stwierdzic jaki rodzaj kamienia to jest po jego wygladzie. jedyne co moge zrobic to test pojde jutro zobacze co bedzie ale cos czuje ze to nie bedzie prosta sprawa... hymmm

Opublikowano

Tam gdzie ja byłem i widziałem te ładne kamloty to też w sumie było morze północne i powiem Ci szczerze że akurat zasolenie kamieni byłoby ostatnią rzeczą o którą bym się martwił gdybym znalazł jakiś fajny kamlot.

Opublikowano

witam

wlasnie zakupilem nowe kamienie :) i piasek koralowy :)

Jedne nazywaja sie PAGODA ROCK a drugie OCEAN ROCK

Mama nadzieje ze sie beda nadawac, co sadzicie o tych kamieniach?

Sprzedawca w sklepie zoologicznym mial takie kamienie w swoim akwarium Malawi na wystawie i bardzo mi sie spodobaly :)

Rozumiem zeby kamienie byly gotowe do akwarium nalezy je wymoczyc przez kilka dni w wodzie tak?

post-11504-14695712999029_thumb.jpg

post-11504-14695712999603_thumb.jpg

Opublikowano

Ten biały to Wapień Filipiński, a drugi to nie jestem pewien jak najbardziej nadają się do akwarium. Zaś aby było można je wsadzić do akwarium to nie trzeba ich moczyk kilka dni. Jedynie dobrze umyć pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie sparzyć wrzątkiem i gotowe. Ja zawsze tak robie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Trzy książki w twardej oprawie: Malawi Cichlids in natural habitat cz1 Malawi Cichlids in natural habitat cz3 Malawi Cichlids in natural habitat cz5 Książki w idealnym stanie. Cena 700zl za komplet.
    • Wyjdzie w praniu , ale nie zakładam większych problemów 😉 . Po latach moczenia łapek to jest mój 1 filtr takiej konstrukcji . Wszystko przemyślane pod nowy zbiornik .Przemek z Akwarium Szczecin robi mi wzmocnienia pod ten kaseciak tak abym gąbkę wyciągał bez odchylania i tym podobnych problemów . Zobaczymy 😉  
    • Dzięki @jaras za wskazówki 🙂 Może jeszcze spróbuję z tym pokarmem. U mnie Aristo mam wrażenie że się męczy żerując na nim bo wygląda jakby próbował się najeść powietrzem 😅
    • Na 30 ryb wielkości od 12 do 25cm daję 2 łyżeczki czubate od herbaty raz  dziennie - pokarm aller Aqua Futura pomieszany z Malawi chips oraz spiruliną granulowaną. Proporcje w miarę równe. Dodatkowo, jak mi się przypomni, to daję kryła mrożonego,nie częściej niż raz w tygodniu w ilości 7 kostek. Od czasy do czasu jakąś rybę morską , jak akurat mam na obiad - morszczuk, dorsz. Oczywiście bez obróbki termicznej. Czasami sporadycznie jeszcze płatki dla paletek d-50i to jest wszystko . Ale ja mogę mieć słabe doświadczenie w pielęgnacji ryb 40lat😃
    • @jarasa mógłbyś mi powiedzieć ile sztuk ryb masz u siebie i ile im sypiesz Futury? Tak myślę że może ja po prostu za mało im tego żarcia dawałem. Byłbym wdzięczny jakbyś podał ile wynosi jednodniowa porcja u Ciebie (o ile nie w gramach to chociaż w łyżeczkach) 🙂
    • Ja nie mam małych ryb. Nic złego nie zauważyłem stosując future. Ale od jakiegoś czasu mieszam z innymi tak jak wyżej pisałem.
    • Moim rybom podobnie jak u Ciebie nie podszedł ten pokarm. Niby z apetytem się na niego rzucały, jednak po wzięciu do pyska po chwili wypluwały. I tak kilkakrotnie, w końcu rezygnując i pozostawiając granulki. Dodatkowo od tego pobierania i wypluwania powstawało duże zmętnienie wody. Próbowałem podawania na sucho i po namoczeniu - w zasadzie efekt ten sam. U mnie jedynie fryeri połykał ten pokarm bez zastanawiania się. Reszta obsady - tak jak opisałem powyżej. Dlatego ja zostaję przy Futurze. Tym bardziej, że mam mniejsze ryby od Twoich i póki co ten rozmiar pokarmu (1,3 - 2 mm) jest dla nich odpowiedni. 
    • @jaras z tego co czytałem to na najszybszy wzrost nastawiona jest właśnie Futura. Nie mniej ten Bronze kompletnie nie pasuje tym moim bydlakom. A nie zauważasz u siebie problemu z małym rozmiarem Futury? U mnie np. zauważyłem że ryby zaczęły mieć takie dziwne kupy (jakby przerywane bąblami gazu lub bardzo cienkie) i czytałem gdzieś że ryby takich rozmiarów powinny dostawać już większe "kawały" jedzenia. Nie wiem ile w tym prawdy ale jak kilka dni pod rząd karmię mrożoną stynką to problem znika. 
    • Po namyśle, ja  nie będę kombinował i zostanę przy aller aqua futura. U siebie mam właśnie ten, pomieszany z chipsami Malawi tropical oraz spiruliną. Z tymi innymi pokarmami aller aqua trzeba uważać, bo są to pasze, nastawione na szybki przyrost masy ciała ryb w krótkim czasie. Dlatego ha nie będę ryzykował innych pokarmów z tej serii. 
    • Fajny kaseciak, czekamy na recenzję po uruchomieniu.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.