Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aspat - dobre spostrzezenie sprawdze jaki jest odczyn kupie jakis maly kawalek mam nadzieje ze bedzie dobrze... jednak nadal bede poszukiwal jakis innych kamieni gdyby te sie nie nadawaly... ehhh ciezka sprawa z tymi kamieniami szczegilnie w obcym kraju... gdzie nie wiadomo gdzie szukac... ale napewno dam rade jak juz cos bede mial urzadzone to wkleje zdjecia do oceny

Dziekuje wszystkim za pomoc i odpowiedzi pozdrawiam

Opublikowano

Daj sobie spokój z jakimiś lawami czy innymi wynalazkami.

Ja kamieni szukałem.... baaardzo długo.

Wiem że w B&Q mają ale są to przeważnie małe sztuki - takie na maxa 30cm co Tobie by w sumie starczyło.

Poszukaj bo przeważnie stoją na zewnątrz niedaleko torfu i innych badziewii do ogrodu.

O tu masz:

http://www.diy.com/diy/jsp/bq/nav.jsp?action=detail&fh_secondid=10797510&fh_location=//catalog01/en_GB/categories%3C{9372012}/categories%3C{9372018}/categories%3C{9372086}/specificationsProductType=decorative_slat

Czasami można coś z tego wybrać - kolor jest taki trochę śliwkowy ale tym się nie przejmuj bo po kilku tygodniach i tak nie będzie koloru widać.

Możesz poszukać też w innych sklepach ogrodniczych - tych mniej markowych - nie wierzę że nie ma jakichś w Twojej okolicy, lub też możesz się wybrać na wycieczkę - jak znalazłem kiedyś fajne kamienie na falochronie niedaleko Southend on Sea ale w końcu wynalazłem też sklep ogrodniczy niedaleko mojego domu i już nie muszę nigdzie za kamlotami latać :)

Opublikowano

Kunta - cos w tym jest co mowisz pojade raz jeszcze do B&Q rozejrze sie bardziej moze cos dowioza jakies wiekasz bo te ktore dzis widzialem to bardziej zwir niz typowe kamienie do dekoracji... i wlasciwie to mieszkam nad samym morzem mam 10 min do niego wiec moze cos tam poszukam? tylko ze to jest moze polnocne i nie wiem czy nie jest za bardzo slone i czy kamienie beda z tego morza sie nadawaly?

Opublikowano

oczywiscie ze mozna wygotowac itp tylko chodzi jaki wplyw maja one na wode niestety nie jestem znawca zeby stwierdzic jaki rodzaj kamienia to jest po jego wygladzie. jedyne co moge zrobic to test pojde jutro zobacze co bedzie ale cos czuje ze to nie bedzie prosta sprawa... hymmm

Opublikowano

Tam gdzie ja byłem i widziałem te ładne kamloty to też w sumie było morze północne i powiem Ci szczerze że akurat zasolenie kamieni byłoby ostatnią rzeczą o którą bym się martwił gdybym znalazł jakiś fajny kamlot.

Opublikowano

witam

wlasnie zakupilem nowe kamienie :) i piasek koralowy :)

Jedne nazywaja sie PAGODA ROCK a drugie OCEAN ROCK

Mama nadzieje ze sie beda nadawac, co sadzicie o tych kamieniach?

Sprzedawca w sklepie zoologicznym mial takie kamienie w swoim akwarium Malawi na wystawie i bardzo mi sie spodobaly :)

Rozumiem zeby kamienie byly gotowe do akwarium nalezy je wymoczyc przez kilka dni w wodzie tak?

post-11504-14695712999029_thumb.jpg

post-11504-14695712999603_thumb.jpg

Opublikowano

Ten biały to Wapień Filipiński, a drugi to nie jestem pewien jak najbardziej nadają się do akwarium. Zaś aby było można je wsadzić do akwarium to nie trzeba ich moczyk kilka dni. Jedynie dobrze umyć pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie sparzyć wrzątkiem i gotowe. Ja zawsze tak robie.