Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich forumowiczów.

Potrzebuję dość pilnie pomocy w diagnozie Venustusa. Niestety w obecnej chwili nie jestem w stanie podać wymaganiom stawianym postom w tym wątku - jak tylko uda mi się wywalczyć trochę czasu dla moich rybek wszystko uzupełnię. Stąd proszę o nie usuwanie mojego postu.

Dostałem stadko rybek od osoby rezygnującej z akwarium. Niestety z uwagi na ich ilość i wielkość byłem zmuszony wpuścić je do mojego akwa bez kwarantanny. Efekt jest taki, że wszystkie rybki (od ok. 7 dni) ocierają się o piasek na dnie i kamienie. Zauważyłem też długie, ciągnące się odchody lekko przezroczyste miejscami. Poza tym rybki maja apetyt i pływają dość dynamicznie. Mogłem je trochę przekarmić bo jeszcze nie wyczułem jaką ilość jedzenia mam im dawać.

Obecnie moim największym problemem jest plama na boku venustusa - wokół niej ma nastroszone łuski, w środku dziury/plamy są kłębki podobne do waty. Starałem się to złapać na zdjęciach które załączyłem.

Rybkę odłowiłem o małego akwarium z osobną filtracją i silnym napowietrzaniem. Proszę o pomoc w postawieniu diagnozy. Mam w akwariowej apteczce FMC, błękit (Zoolek'u) i jakąś resztke baktopuru (Sera)

Co mam zastosować i w jakich dawkach ? Jutro mogę w ciągu dnia zakupić to co będzie potrzebne.

Akwarium 100x50x50

Woda bardzo twarda - studnia głębinowa

Podmianki wody - 30% co tydzień

Napowietrzanie - kamień drobne bąbelki 24/24

Filtr wewn. z gąbką

Kubełek zewnętrzny - gąbka + ceramika

linki do zdjęć

https://picasaweb.google.com/lh/photo/PeA8pOPHtgDleuKac-QtNA?feat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/sg8w78DCdiLXA0POGN6ZEA?feat=directlink

Opublikowano

Wygląda na skarłowaciałego (za duży pysk do reszty), pobity, pożarty to na pewno.

"ocierają się o piasek na dnie i kamienie" - sprawdź parametry wody.

"Zauważyłem też długie, ciągnące się odchody lekko przezroczyste miejscami. Poza tym rybki maja apetyt i pływają dość dynamicznie" - Apetyt mi tu nie pasuje, zaobserwuj czy nie wypluwają pokarmu po przemieleniu w paszczy.

"plama na boku venustusa" - stawiam na rywala :-)

a "kłębki waty" to po prostu mięso.

Odłowiłeś, poczekaj trochę, karm i reaguj...

Opublikowano

dzięki za odpowiedzi - trochę mnie uspokoiliście :)

Jestem przygotowany na to, że będzie trzeba postawić drugi zbiornik i sporą część oddać dalej jak się trochę podkurują

Jak uda mi się zrobić kilka fotek pozostałym rybom poproszę o pomoc w ich dokładnym rozpoznaniu i ustaleniu, które pozostawić, a które oddać w lepsze ręce.

Jeżeli jest ktoś z Krakowa i okolic chętnie się spotkam :) i zasięgnę porady