Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najbardziej to mnie ten żółtawy niepokoi, więc chyba pozostane przy Twojej propozycji :)

Podsumowując, będzie:

1x AM Reef White 15kK

1x AM Planta Grow

statecznik Philips 2x80 HF-PERFORMER II / TRIDONIC

Zastanawiam sie tylko jeszcze czy dawać do świetlówek odbłyśniki i czy bez problemu bedzie sie domykać wieko pokrywy...

Opublikowano
A gdyby tak zrobic zestaw zlozony z AM Reef white 15kK i AM Reef white 10kK?

Bardzo dobre zestawienie, sam takie miałem i było idealnie.Żadnej landrynkowej poświaty czy też żółtej.

Imho najlepsze zestawienie świetlówek o barwie 10 i 15k.

Opublikowano

To zależy od kilku czynników, nie tylko od oświetlenia.U mnie rosły ładnie, z tym że każdy pysior był zawodowym "ogrodnikiem" i za długie to nie urosły :P

Bierz w ciemno ten zestaw, a z glonów to się powinieneś cieszyć a nie martwić że będą(bądź nie)szybko rosły.

Opublikowano

W takim razie obie będą AM Reef White, jedna 15kK, a druga 10kK. Tylko po tym, co napisał Daniel, jednak dam dwa stateczniki. Dawać te odbłyśniki, czy nie? Czy wejdą one pod pokrywę bez problemu? (pokrywa made by retez :)

Opublikowano

Haha , właśnie tak jest z doradzaniem w kwestii barwy światła , każdy ma swój gust:)

Co do odbłyśników, zawsze to więcej lumenów na wodę pada , jak polubisz jasne akwaria , dołożysz jeszcze światełka:)

W moim nowym planowanym baniaczku , będzie ok 0,5W/l po prostu lubię słońce:)

Opublikowano

Więc może pójdziesz w stronę LED?

Ale to już inna liga cenowa , choć efekt jest niesamowity.

Coś jak HQI z miękkością T5 , przynajmniej ja to tak odbieram.

A w cenie ok 2,5k pln , miałbyś lampę ze wschodami i zachodami słońca , oraz fazami księżyca (choć muszę przyznać , że to już bajer dla wymagających:P)

Opublikowano

Ledow za 2500???

Chyba ciut przesadzasz...

Za ta cene kupisz ok 500 gotowych modulow (swiatlo biale) dajacych circa 50.000 lumenow!!!

Przy takim oswietleniu to ryby by spierniczaly z akwa jak szalone, a nawet piasek by daleko w tyle nie zostal.... :)

No chyba ze mowa o gotowych lampach ktore kosztuja 5-10x wiecej niz materialy z ktorych sie skladaja.