Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a co z odpowietrzaniem, kranik mogę tylko zamontować za pompą a przed filtrem biologicznym. Może tak być?

A jeśli chodzi o moczenie rąk to i tak nieuniknione w końcu trzeba oskrobać szyby

Opublikowano

Ja bym dał za biologiem, aby woda cały czas przepływała przez złoże.Co prawda przy wymianie sznurka nie będzie, ale za to przynajmniej przy podmianie praca nie zostanie przerwana.

Dobrze rozumiem że zawory masz tylko dwa?

Opublikowano

no tylko bo nie miałem już więcej miejsca

--

jak to dziadostwo odpowietrzyć dobrze, bo powietrze w korpusie strasznie hałasuje???

--

narurowiec.png

oto mój filtr na schemacie umieściłem też jeszcze jeden zawór za kranikiem bo mi go tam brakowało. Proszę o opinie czy coś muszę jeszcze poprawić?? Przygotowany jestem na konstruktywną krytykę. Ze swojej strony powiem że muszę jeszcze po uszczelniać połączenia chyba za mało nawinąłem teflonu. Czekam na wypowiedzi.

Opublikowano

a jak podłączę wodę z sieci do kranika zamknę wylot w mojej instalacji i puszczę wodę to powinno wypchnąć całe powietrze przez rurę wlotową w akwa. Da tak radę?

P.S. przepuszczając wodę odpowietrzyłem pompę tylko powietrze na pierwszym korpusie zostało. A da się inaczej odpowietrzyć pompę?

Opublikowano

Na włączonej pompie odkręcasz tę śrubę na głowicy...

Możesz nalać wody do wiadra, podpiąć pod kranik wąż, na drugi koniec głowica filtra wew.i do wiadra.Zakręcasz pierw jeden zawór i włączasz głowicę w wiadrze.Gdy woda wyleci, robisz to samo w drugą stronę (czyli odkręcasz zawór co był zamknięty, a zakręcasz otwarty).Masz większe ciśnienie niż w kranie i powinno wypchnąć powietrze z układu.U mnie zdało to egzamin.

PS. ale dziadowskie te korpusy kupiłeś :P

Opublikowano

Nie masz zaworów odcinających wodę między korpusami filtrów? To w jaki sposób chcesz wymieniać wkłady, trochę dziwnie pomyślane.Jeśli budujesz całość z rur, zostawiłbym jakieś rozgałęzienie na wszelki wypadek na podłączenie czegoś o czym przypomnisz sobie poniewczasie :) Zamiast teflonu proponuję pakuły.