mięsożerne czy roślinożerne?
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez duch · Opublikowano
Dzięki za info, bo nie zdawałem sobie z tego sprawy. W każdym razie wczoraj jak podmieniałem wode to użyłem antychlora. A przy okazji bo mam w domu dwa preparaty Biotopol od JBLa i Antychlor od Zoolka. Który jest lepszy? -
Przez Ithileve UK · Opublikowano
Na wstępie witam wszystkich forumowiczów, miłośników akwariów, fanów Malawi. Z czym mam problem?? Z zaplanowaniem filtracji mojego przyszłego aquarium. Krótki szkic mojej sytuacji. Dwa miesiące temu "skończyłem przygodę" z aquarium ogólnym i przestawiam się na Malawi. Jest to szkiełko o wymiarach 200 x 55 x 55. W związku z z tym iż, to moje pierwsze Malawi zacząłem szukać informacji o tym biotopie i .... trafiłem tutaj. Zanim tutaj trafiłem miałem w planach jako filtrację zakup dwóch kubełków Aquael Ultramax 2000. Jednak kiedy zacząłem chłonąć wiedzę z tego forum trafiłem na .... filtrację narurową. I tutaj moje pytanie. Moi drodzy. Jak myślicie, dla początkującego Malawisty takiego jak ja, lepszym, rozwiązaniem będzie zbudowanie własnej filtracji narurowej czy zakup w/w dwóch filtrów Aquael Ultramax 2000. Który z systemów da mi większy margines bezpieczeństwa gdybym miał popełnić jakiś błąd z wystartowaniem Nadmieniam , że jeszcze nie poczyniłem żadnych zakupów, nie poniosłem żadnych zwiazanych ze startem kosztów gdyż jeszcze zbieram informację i podnąszę swoją wiedzę. Tak więc jestem otwarty na wszystkie wasze sugestię. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedzi. Jeżeli już był taki temat a ja go nie znalazłem to bardzo przepraszam. -
Przez Tomasz78 · Opublikowano
Z tabeli wynika że stosują https://www.pwik-tg.pl/laboratorium-akredytowane/informacja-o-jakosci-wody/informacja-tarnowskie-gory/ wolnego chloru masz <0,1 mg/l - to mało ale jednak jest, czyli jednak woda jest chlorowana regularnie. To samo, też masz chlorowaną wodę i to mocno 0,30 - 0,45 mg/l https://zwik.lodz.pl/pl/artykuly/277/wskazniki-jakosci-wody . Lepiej wodę uzdatniać przed wlaniem do akwarium. Te stężenia chloru zdrowych dorosłych ryb nie zabiją ale wybiją bakterie nitryfikacyjne częściowo lub większość co zaburzy cykl azotowy przez co wzrośnie stężenie amoniaku i azotynu co może mocno zaszkodzić rybom. -
Przez triamond · Opublikowano
Pół roku od włożenia gąbek 45 ppi i 30 ppi. Nic się nie zapycha. Bez problemów można włączyć pompę na max. 20250517_213406.mp4 20250517_215818.mp4 Po kilku latach dorobiłem się wreszcie czyścika do szyb zamiast moczenia rączki i ścierki Co za wygoda Ryby zdrowe. Jedzą i się rozmnażają... -
Zrobiłem właśnie podmiane wody tak z 70 litrów i zastosowałem Biotopol czyli uzdatniacz i dodałem jedną łyżeczke sody oczyszczonej. -
Przez Tomasz78 · Opublikowano
Uzdatniacza używam za każdym razem. U mnie woda jest chlorowana i to czuć. Z wyników badań dla wody uzdatnionej jest że chlor wolny wynosi 0,19 mg/l . -
Przez Bojar · Opublikowano
Generalnie oprócz konieczności "czyszczenia instalacji" wodociągi nie stosują już chloru. Dla bezpieczeństwa można używać tzw "ustrojstwa" - poszukaj na forum Ja od ponad 30 lat leje prosto z kranu -
Przez Bojar · Opublikowano
Oj przyczyn może być dużo - na pewno jasny podłoże i skały - być może niedojrzałe akwarium - być może boczne światło słoneczne Napisz coś więcej o akwarium i daj jakieś foto. -
Jeszcze mam pytanie w kwestii podmian. Czy stosujecie antychlor lub inny środek uzdatniający wode? Bo czytam w necie i troche zgłupiałem. Jedni mówią że trzeba stosować inni że nie. Ja jestem łodzianinem i mam bardzo dobrą jakościowo wode ponieważ w 90% jest pobierana ze studni głębinowych a reszta z Pilicy. Ale no nie wiem, jak to jest? Mam dwa antychlory JBLa i Zoolka i nie wiem czy użyć. -
Przez Maciek 1205 · Opublikowano
Witam wszystkich bardzo serdecznie Czym może być spowodowane bardzo płochliwe zachowanie ryb? Zbiornik 450 litrów absada póki co to 6 szt maingano 6 sztuk rdzawych i 6 yelow. Zbiornik na podłożu z piasku kwarcowego i skały wpienne. Ryby polazują się tylko kkedy wygasze oswietlenie ale gdy tylko zblizam się do akwarium sladu po nich nie ma
-
-
Tematy
-
Grafiki
-
Przez amac1975,
-
Przez marcin73m,
-
Przez Vrzechu,
-