Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielkie dzięki panowie

Znalazłem koral 3-5mm i akurat mają 50kg tak wiec jutro za dzwonie i spróbuję się dogadać :cool: bo troszkę to wyjdzie ;-)

Jeszcze raz wielkie dzięki każdemu za rady.

Pozdrawiam

--

Już się dokształciłem w zakresie żarówek lecz proszę jeszcze doradzić mi w sprawie barwy. Wyczytałem żeby założyć 2x150cm i jedna o odcieniu 10k i 15k czy tak będzie dobrze czy może jakieś inne odcienie?

Opublikowano

Witam ponownie. Ze względu iż w przyszłym tygodniu powinno być gotowe akwarium muszę wiedzieć jak działa kubeł (nigdy nie miałem styczności z filtrami zewnętrznymi oraz biologicznymi) a dokładniej wkłady.

Chodzi o to że nie mam pojęcia zbytnio o ich zastosowaniu.

Proszę o jakieś instrukcję co do wypełnienia koszyczków w filtrze.

Kupiłem tak jak polecono mi Chinola w komplecie było:

Ceramika- rozumiem ze używana jest cały czas. Może kupić więcej?

Węgiel- czytałem żeby używać go gdy ryby są chore lub używa się chemii ?

Biobale- nie mam pojęcia do czego służą i jak się je używa tzn czy mają być w filtrze cały czas czy może coś bardziej na zasadzie węgla?

No i jeszcze ta lampa UV stosować ją? czy może usunąć?

Następnie proszę mi poradzić co do wody, czy na razie mam sobie dać z tym spokój zanim rozpocznie się cykl? woda z kranu ma parametry:

ph od 3 do 10 wyszło 7,5 oraz test od 6 do 7,6 wyszło 7,6

kh 22 lub 23 (zgubiłem rachubę) stopnie dkh

gh 22 stopnie dgh

nh4 0,05

no2 0,01

no3 0,5 do 1 (podobne kolory ciężko odróżnić)

po4 0,02

oraz fe 0,02 chociaż czytałem że jest niepotrzebny był w zestawie.

Wiem że będę musiał podnieść PH i w tym celu kupiłem żwir koralowy mam nadzieję że to starczy.

A jak powinny wyglądać inne parametry wody w moim akwa?

Opublikowano

OK już większość doczytałem mógł by ktoś napisać ile koszyczków( 4 dostępne) zasypać ceramiką.

Jeszcze jedno zastosować pre filtr czy może raczej filtr na rurowy? Co lepsze?

Opublikowano

Ceramiką zasyp wszystkie kosze. Na początek prefiltr możesz zrobić z gąbki, będziesz go czyścił przy cotygodniowej pielęgnacji akwa.

Ps. Jeżeli jeszcze raz zadasz pytanie na które odpowiedź będzie w FAQ, to zamykam temat bez powiadamiania.

Opublikowano

Ok ok przepraszam bardzo.

Szukałem odp na moje pytania i większość znalazłem co do wkładów chciałem się tylko upewnić.

Po za tym słyszałem że "kto pyta nie błądzi"

Dzięki za podpowiedz z pre filtrem.

Opublikowano

Do wszystkich koszy możesz dać ceramikę. Jeśli z kolei miałbyś kupiony filktr z kompletem wkładów - patrz. eheim (ceramika, wkład do filtracji mechanicznej, gąbka), to bez sensu byłoby część ich wywalać i zastępować ceramiką. Na koniec rury zasysając obowiązkowo załół prefiltr.