Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam dylemat przy zakupie filtra zewnętrznego (do 370zł) w ramach tej kwoty wytypowałem trzy filtry

Atman CF-1000

FLUVAL 305

JBL 901e

Przejrzałem forum wzdłuż i wszerz sporo pozytywów jest odnośnie tych trzech filtrów dlatego mam spory problem w wyborze. Akwarium 240l w tej chwili działa tam Atman at 203 i Fluval 204 z którego mocy nie jestem zadowolony, lecz z marki FLUVAL jestem bardzo zadowolony. Dodam że w poniedziałek powinien dotrzeć cyrkulator jvp101. Bardzo dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Tutaj mogę się wypowiedzieć ze względu na praktyczne doświadczenie:

Osobiście polecałbym atmana cf-1000 ze względu na najcichszą pracę, dużą pojemność filtracyjną oraz niski pobór energii przy takim przepływie. Minusem są sztywne węże i sposób ich mocowania do kubełka, który nie jest tak fajnie łatwy w obsłudze jak w filtrach poniżej.

fluval 305 jest głośniejszy i ma mniejszy przepływ przy takim samym poborze prądu jak atman cf-1000. Jego dużym plusem jest bardzo fajna i łatwiejsza niż w atmanie obsługa, karbowane węże oraz sposób ich mocowania. Minus brak deszczowni w komplecie.

JBL 901e ma najniższy pobór prądu z pośród w/w filtrów pracuje prawie identycznie pod względem głośności jak fluval 305 . łatwy w obsłudze jak fluval 305. Minus najmniejsza powierzchnia filtracyjna.

Idealny filtr to musiała by być hybryda:

- chicha praca, duża pojemność i duży przepływ jak w atmanie cf-1000

- odpowietrzanie, odpinanie zaworów od kubełka i klamrowy system mocowania węży jak w fluvalu hagena

- większa ilość koszy (3-4) prawie jak w JBLu ;)

Jak coś to chętnie służę pomocą ;-)

Opublikowano

Nie bardzo kapuję dlaczego chcesz go wymienić, zepsuty jest?

Jako biolog spokojnie da rady, tylko wystarczy nie przesadzić z obsadą.

Szkoda kasy na nowy filtr, skoro ten działa...

Opublikowano
Nie bardzo kapuję dlaczego chcesz go wymienić, zepsuty jest?

Jako biolog spokojnie wystarczy, tylko wystqrvzy nie przesadzić z obsadą i będzie hulał.

Szkoda kasy na nawy filtr, skoro ten działa...

Są dwa powody dlaczego chcę wymienić:

1. Mam akwaria 2x240l w jednym mam Fluval 204 a w drugim 304 ten 304 ma około 7lat i coraz częściej mam problemy z nim. (czyli wolę uniknąć przykrej niespodzianki na weekend)

2. Nie do końca jestem zadowolony z mojej 204 obsada to 10 młodych saulosi i 2+5 red red, jeszcze dzisiaj dołożę cyrkulator jvp 101 wtedy będę mógł atmana 203 skierować inaczej.

Główny powód jest ten pierwszy, ten drugi to jest bardziej informacja :)

Opublikowano

Powiem szczerze że nic jeszcze nie wybrałem, pierwszy raz mam taki mętlik w głowie, najlepsza była by hybryda tak jak któryś z kolegów napisał powyżej. JBL kusi ceną i dsyć dobrą jakością z kolei atman wydajnością a Fluval tak pomiędzy.

Opublikowano

Marka, nie mara tak jak kol. powyżej napisach chińczyki też sobie radzą bardzo dobrze co przyzna praktycznie 100% użytkowników. Ja swojego fluwala w końcu oddałem znajomym, a sobie pozostawiłem atmana. W/g mnie marka tutaj ma mniejsze znaczenie bo ważniejsze jest to jak filtr działa w praktyce. Prawda JBL kusi ceną i w porównaniu do atmaja jest prawie o 100zł tańszy. Zadaj sobie pytanie, który na chwilę obecną i w przyszłości zaspokoi Twoje potrzeby i ten wybierz ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

Planując w przyszłości powiększenie zbiornika, wybranie atmana będzie najbardziej ekonomicznym, oraz praktycznym rozwiązaniem.

Bardzo dziękuję wszystkim użytkownikom za cenne wskazówki.

Witam

Właśnie testuję od kilku dni HW 302. Zamiast standardowych węży które są w zestawie zastosowałem węże z mojego starego Fluvala 304 i mam pytanie odnośnie tego. Czy nie będzie to w żaden sposób ograniczało tej pompy.

Pozdrawiam

Proszę korzystać z funkcji "edytuj".Perez666.