Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A gdyby przykleić folię wewnątrz akwarium? Odpadłby temat pojawiających się pęcherzyków, a ewentualne przebarwienia kleju z folii byłyby widoczne tylko od zewnątrz, więc jakby poza zasięgiem wzroku patrzącego na wprost czy z boku.

Opublikowano

Znalazłem ciekawy sposób na przyklejenie tła-folii. Ja np kleiłem fixolem ale wg mnie jedna buteleczka to za mało na 120x40. Myślałem że po przyklejeniu będę miał efekt na długi czas. Niestety powyskakiwały mi bąble powietrza w miejscach gdzie kleju było za mało. Co zrobiłem? Rozkleiłem folie od góry, rozrobiłem gume do włosów z wodą i zwyczajnie wlałem ja pomiędzy szybę, a tło i póki co nie narzekam :) Oczywiście nadmiar gumy usunąłem żeby nie było takich glutów, a brzegi okleiłem taśmą klejącą i wydaje mi się to o wiele tańszym i lepszym rozwiązaniem.

W sprzedaży np w sklepie Aquarius w Warszawie są dostępne folie samoprzylepne (niebieskie i czarne), cena 17 zł za 100 cm x 50 cm. Także jak ktoś nie ma cierpliwości to lepiej sobie taką folijke sprawić niz kupować folię + klej za który zapłacicie o wiele więcej.

Pozdrawiam

Opublikowano
A co z klejem z folii?Przecież to chemia....i sądzę że po pewnym czasie najnormalniej by się odkleiła...

Klej na folii nie reaguje z wodą...jeśli folia jest dobrze przyklejona, czyli nie ma możliwości dostępu wody pod folię, to nie ma styku z wodą. Poza tym, gdyby się rozpuszczał w wodzie, to nie kładłoby się foli na wodę (spryskuje się szyby lub folię, ewentualnie jedno i drugie). Tak przynajmniej sądzę i tak też zrobiłem u siebie. A wyszło to tylko z tego względu, że po naklejeniu folii od zewnątrz, patrząc na szyby od środka, widać było jakby zacieki...szare i obleśne. Dlatego zaryzykowałem i poszło jeszcze raz, tym razem od środka.