Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałem się z wami podzielić moim wstępnym prpjektem filtracji mojego 400L baniaka...

894d20d3acccf6c1.jpg

Zdjęcie nie jest najlepszej jakości wykonania ale w dosyć jasny sposób opisuje co ma w tym projekcie być..

Rura zasysowa wzdłóż całej długości baniaka, dł. około 145cm i co 30cm wystajacy koszyczek który będzie ukryty miedzy piaskiem i kamieniami dekoracyjnymi.. . Następnie rura wychodzi z akwarium i spada pod stolik i wchodzi do pierwszego filtra narurowego z gąbkami... następnie wchodzi do pompy obiegowej (zasotsuję pompę obiegową CO 35..60W która napędza całą wodę w zbiorniku.. potem filtr nr2 z kerazmytem, nr 3 pianka, nr4 gąbki na NO3, oraz na końcu nr5 gąbka oraz kamienie wapienne... Następnie woda jest wtłoczana z powrotem do baniaka i wypuszczana przez deszczownicę dł. 145cm żeby nie było zbyt dużego pradu wody w jednym miejscu... Cała instalacja wykonana na rurkach nibco 1cal.

Co o tym myślicie czy taka filtracja wydoli..?

Oczywiście mam jeszcze jeden kubełek 1800l/h

Opublikowano

Mam watpliwosci do paru rzeczy.

- ilosc korpusow. Wg mnie za duzo i pompa nie da rady pchac wody z sensownym cisnieniem. Szczegolnie jak sie zasyfia wklady

- brak spustu wody w ukladzie

- zawor za pompa przesun w strone korpusu. W obecnym ukladzie masa wody sie wyleje z rur przy otwarciu korpusu.

- pomysl o rozdzieleniu korpusow zaworami. otwarcie jednego nie spowoduje zapowietrzenie sie wszystkich

- sprawdz czy masz latwy dostep do sruby/zaworka odpowietrzejacego korpus i czy jest on dobrej jakosci. ja kupilem tani szajs i byly z tym WELKIE problemy.

- nie rob calego ukladu na rurkach pcv. Sa drogie (szczegolnie kształtki) i jesli bedziesz potrzebował cos zmienic jest to bardzo utrudnione. Tam gdzie mozesz i gdzie ma sens uzyj węży do laczenie rurek.

- rury zasysajace wode przy samym dnie beda Ci wciagac mase piachu (oraz ryby jesli nie zabezpieczysz wlotow) jesli nie beda podniesione odpowiedni wysoko.

- bezwzglednie przy korpusach zrobiłbym filtr FBF (najlepiej na korpusie 20" :) )

Opublikowano
Mam watpliwosci do paru rzeczy.

- ilosc korpusow. Wg mnie za duzo i pompa nie da rady pchac wody z sensownym cisnieniem. Szczegolnie jak sie zasyfia wklady

- brak spustu wody w ukladzie

- zawor za pompa przesun w strone korpusu. W obecnym ukladzie masa wody sie wyleje z rur przy otwarciu korpusu.

- pomysl o rozdzieleniu korpusow zaworami. otwarcie jednego nie spowoduje zapowietrzenie sie wszystkich

- sprawdz czy masz latwy dostep do sruby/zaworka odpowietrzejacego korpus i czy jest on dobrej jakosci. ja kupilem tani szajs i byly z tym WELKIE problemy.

- nie rob calego ukladu na rurkach pcv. Sa drogie (szczegolnie kształtki) i jesli bedziesz potrzebował cos zmienic jest to bardzo utrudnione. Tam gdzie mozesz i gdzie ma sens uzyj węży do laczenie rurek.

- rury zasysajace wode przy samym dnie beda Ci wciagac mase piachu (oraz ryby jesli nie zabezpieczysz wlotow) jesli nie beda podniesione odpowiedni wysoko.

- bezwzglednie przy korpusach zrobiłbym filtr FBF (najlepiej na korpusie 20" :) )

Co do rurek właśnie dlatego wybrałem nibco ponieważ ich cena nest niska.. Zastanawiam się czy 1/2 cala by nie wystarczyła, ale podejrzewam że może się łatwo zapychać....

Co do wlotów wody, będą zabezpieczone koszyczkami.. zastosuję takie jak są przy filtrach wewn. na które nakłada sie gąbkę z taką dziurką.. koszt ok 1.5zł/szt

może ograniczę ilość korpusów, albo może dołożył bym jeszcze jedną pompę wtłaczającą wodę, choć w sumie niezbyt by to rozwiazało problem ponieważ i tak prąd wody po opuszczeniu korpusów będzie słaby... Sprawa do przemyślenia...

Opublikowano

Jak dla mnie to strzelanie z armaty do wróbla. Akwarium nie za duże do którego wystarczy jeden FBF w 10" korpusie, a ty chcesz na biologa przeznaczyć 4 korpusy.

Wątpie aby sie sprawdził pomysł z gąbką zamiast sznurka. Prawdopodobnie będzie się szybko zapychała.

Co do rury zasysowej to jest duże prawdopodobienstwo ze zasysac będzie tylko otworek najbliżej wlotu a reszta będzie martwa. Aż takiego cisnienia nie wytworzysz tą pompą żeby ładnie zbierało ze 145 cm.

Opublikowano

ja juz przez to przeszedlem, napracowałem sie, wydałem i potracilem kasę na błedach wiec jestem ostrozny z projektami ktore nie sa proste jak konsrukcja cepa :)

nibco wcale nie jest takie tanie. jak sie zaczie liczyc wszystkie kolanka, zaworki trojniki to wychodzi calkiem sporo. Ale porownujac do innych systemow to rzeczywiscie taniej :)

jesli chodzi o zabezpiecznie wlotow to ja bym proponował wkleic na silikon takie kratki:

http://www.sklep.ekert.pl/kratka-okragla-63-mm-czarna-p-148.html

Jesli nie checsz oszczedzac to uzyj 1" bo 1/2" to zdecydowanie za malo.

Sprawdz tylko czy korpusy nie maja zaraz za gwintem zredukowanego wlotu. moje mialy tak wiec instalacja na 3/4 byla faktycznie znacznie mniejsza bo miala "waskie gardła" na kazdym wlocie i wylocie z korpusa (nawet pustego). Nie wiem czy tak jest z kazdym ale ma nadzieje ze nie...

jesli chodzi o ilosc korpusow to ja bym zasugerowal cos takiego (kliknij w rysunek):

korpusy2_1.jpg

przy czym na rurach 1" bym polaczyl 2 i 3 w jeden korpus, wywalil 5 (i opcjonalnie 7) oraz dodał bypass do FBF (koniecznie).

Oczywiscie takze cala czesc "do hydroponiki" jest u ciebie nie potrzebna.

tutaj sobie poczytaj:

http://blog.czarniak.org/2011/02/filtracja-narurowa.html

Opublikowano

Panowie, nie przesadzajmy z technikaliami.Gąbka zamiast sznuroka sprawdza się u mnie znakomicie. FBF na filtrze 10" ciągnie mi 700 litrowe akwarium - bypas jest niezbędny! Sir_yaro słusznie wskazuje,że połączenia równoległe jest lepsze. Przy instalacji do narurowych - w ogóle jakiś zewnętrznych rurach czy do sumpa czy co tam wymyślisz - kran do podmian to wielkie ułatwienie przy serwisowaniu.

Opublikowano
Panowie, nie przesadzajmy z technikaliami.Gąbka zamiast sznuroka sprawdza się u mnie znakomicie. FBF na filtrze 10" ciągnie mi 700 litrowe akwarium - bypas jest niezbędny! Sir_yaro słusznie wskazuje,że połączenia równoległe jest lepsze. Przy instalacji do narurowych - w ogóle jakiś zewnętrznych rurach czy do sumpa czy co tam wymyślisz - kran do podmian to wielkie ułatwienie przy serwisowaniu.

A tak nawiązując do FBF to jak długo trzeba wcześniej zalać piach wodą..?

No i nad kranem też mocno się zastanowię bo to rzeczywiście duże udogodnienie...

Opublikowano
A w jakim celu chcesz to zrobić?

nie wiem dlatego też pytam... gdzieś w sieci coś takiego przeczytałem i stąd moje zapytanie.,,, Ale już wszystko wiem jak zrobić..

Opublikowano

Policz wszystko dokładnie, ale naprawdę dokładnie wszystkie kolanka, duperele itp dodaj do tego Twój czas i stracone nerwy i może się okazać (tak jak w moim przypadku) że koszt będzie oscylował w okolicach nowego FX5.

Wiem ze fajna sprawa mieć małą elektrownie atomową pod akwarium i być dumnym z tego że się to zrobiło samemu ale ja jeżeli jeszcze raz bym miał się za to zabierać to zostawił bym to w spokoju i kupił FX5.