Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na początek regulaminowe dane:

wielkość akwarium- 450l

obsada- Zebra Gold Kawanga, Sciaenochromis fryeri, Aulonocara stuartgranti "Ngara", Pseudotropheus saulosi, Zebra chilumba maison reef (w sumie 30ryb)

filtracja- mechaniczna Atman203, biolog- tetra tec 700+ hydroponika 100cm z keramzytem

parametry- NH3 0, NO2- 0, NO3- ostatnio dość spore przez rzadsze podmiany: 50, 60mg, Ph- powyżej 7,5 , na twardość brak testów.

karmenie- zazwyczaj 2Xdziennie- rano: zmieszane w równych proporcjach dainichi ultima krill baby, naturefood premium cichlid medium i hikari cichlid excell sinking mini, a wieczorem- spirulina jbl 40%

podmiany wody- co 7, 10dni 10%

Zauważyłem właśnie że z gold kawangą stało się coś niedobrego. Nie piszę jaka płeć bo naprawdę ciężko mi to określić, mam dwa wybarwione samce i nie wiem czy to ukryty samiec czy samiczka. Ma około 7cm i niecały rok. Okolica odbytu u ryby bardzo się powiększyła, zrobił się tam otwór który jest naprawdę spory, dodatkowo coś tam jeszcze wystaje. To na pewno nie początek składania ikry, i nie wystające pokładełko. Ryba dziś nie przyjęła pokarmu, oddycha trochę szybciej i delikatnie się chwieje, widać ogólny niepokój. Wczoraj było z nią wszystko ok.

Załączam kilka słabej jakości zdjęć robionych telefonem, może pomogą w diagnozie. Z góry dzięki za pomoc

post-9451-14695712964182_thumb.jpg

post-9451-14695712964831_thumb.jpg

post-9451-14695712965458_thumb.jpg

Opublikowano

Dziś odłowiłem rybę do kotnika, cały czas jest wzdęta, chowa się ale w miarę normalnie pływa. Czy to może być bloat? Czy leczyć ją metronidazolem? Inne ryby wydają się na razie być ok.

Jak ją odławiałem zrobiłem jeszcze parę zdjęć.

post-9451-14695712973891_thumb.jpg

post-9451-14695712974965_thumb.jpg

post-9451-14695712975893_thumb.jpg