Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,jestem posiadaczem 10 maingano, 8 yellow i 10 metraclima pulpican. Rybki są jeszcze małe przed redukcją akwarium 240 l. Jakiś czas temu zdechły mi 2 yellowki jedna a potem druga w odstępach 2 dni. Ryby miały zapadnięte brzuchy zauważyłem ze miały przezroczyste odchody, chudły ,odłączały od stada,teraz zaobserwowałem że padnie mi jeszce jeden yellowek ma takie same objawy stracił barwę jest chudszy reszty towarzyszy. w związku z tym zaopatrzyłem się w lekarstwa jedno na nicienie capifos drugie na wiciowce spirohexol.Nie wiem za bardzo które zastosowac ,proszę o w miarę szybką pomoc pomoc

Pozdrawiam

Podaj pozycje wymagane przez regulamin działu.Perez666

twO-20

twW-10

ph-7.5

no2-miedzy 00 a 0.1

niestety nie mam testu na no3

podmiana wody 1/3 akwarium co tydzień

Karmię 3 razy dziennie,początkowo karmiłem tylko Tropical Malawi teraz karmię też OSI Spirulina Flakes ,Dainichi Vaggie Delux,Hikari Chilid Gold

edit:

widze ze nie ma odpowiedzi :( .Na razie wlałem capifos te zapadnięte brzuchy wyglądają mi bardziej na nicienie niż wiciowce ,zobaczymy dalej co będzie.

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedz,tak się zastanawiam czy zamiast metronidazolu mógłbym użyć jbl spirohexol?

Z drugiej strony po tym capifosie i podniesieniu temp. do 28 st. widzę małą poprawę , ryba ma dalej zapadniety brzuch ale zaczęła jeść.

pozdrawiam

edit :

zastosuje spirohexol+bactopur ,spirohexol podobno zwiera pochodna metro,nie wiem tylko czy muszę podmienić wodę przed zastosowaniem leku w celu oczyszczenia z capifosu ,czy ktoś mógłby mi dać odpowiedz?

.

Opublikowano

Po zakończeniu kuracji przefiltrować wodę przez węgiel aktywowany tj. użyć takiego wkładu w kubełku. Po kilku dniach węgiel wyrzucasz.

Opublikowano

Wczoraj rozpocząłem kuracje metronidazol + baktoforte s. Ciężko mi było rozpuścić metronidazol ,na forum wyczytałem żeby rozpuścić go w wodzie destylowanej czy taka woda ze stacji benzynowej się nadaje do tego? I czy zwykłe zaciemnienie akwarium wystarczy poprzez nie zapalanie światła ?Czy może przykryć je dodatkowo jakimś prześcieradłem?

Opublikowano

Ja wodę destylowaną kupiłem w hipermarkecie i zgasiłem wszystkie świetlówki na czas kurcji. Metronidazolu nie rozpuścisz całkowicie; maleńkie grudeczki zostaną. Nie pękaj; wlewaj !

Opublikowano

VI dzień leczenia yellowek wykazuje znaczna poprawę jednak ma jeszcze zapadnięty brzuszek, trochę mniej. Pastel czy aplikować już węgiel aktywny czy jeszcze przedłużyć kuracje o dzień może dwa? Prosiłbym o odpowiedz .