Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś nad ranem zauważyłem pierwszy raz walkę młodych saulosi, rybki maja ok 4 - 4,5 cm.

Nie była to typowa walka jak na filmikach z youtube dorosłych osobników wszystko trwało ok minutę.

Ryby goniły się (podobnie do tego jak pies lata za swoim ogonem ;p) W końcu jedna się zatrzymała ugryzła drugą w pysk, pogoniła ją po całym akwa po czym wróciła na pole walki.

To normalne w takim wieku? Jeszcze 100% nie jestem pewien ze wszystkie ryby to saulosi

Opublikowano

"Walczą" nawet mniejsze rybki ale jest to raczej zabawa która jednak pozwala im już na ustalanie wstępnej hierarchii w stadzie. Poważne walki pojawią się wraz z dojrzałością płciową i pierwszym tarłem.

Opublikowano

Pyszczaki najchętniej zaczęły by walczyć już w pysku ;) ... maluszki o miejsce pod skałką w kotniku walczą już pierwszego dnia po wypuszczeniu na wolność ... oczywiście tak jak już wspomnieli koledzy poważne walki to domena ryb dojrzewajacych i dojrzałych ... tak więc na razie spokojnie.

Opublikowano

Pewnie ze w naturze walcza.

Niestety w akwarium przegrany nie ma mozliwosci ucieczki i dlatego czesto potyczki koncza sie tak jak sie koncza.