Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dopiero zaczynam przygodę z Malawi - wcześniej interesowały mnie ryby z Amazonii, jednak po 5 latach stwierdziłem, że czas na zmianę.

Jako początkujący, mam pytanie do doświadczonych "Malawijczyków", a mianowicie już od miesiąca myślę nad obsadą do mojego akwarium. Po przeczytaniu różnych postów na forum i poza nim, stwierdziłem za najbardziej odpowiednie połączenie jak dla mnie to Labidochromis caeruleus z Pseudotropheus demasoni.

Ryby te bardzo mi się podobają pod względem kolorystycznym i z rozmiarami nie jest najgorzej.

Czy zestawienie ze sobą tych gatunków w akwarium 240l (120x50x40) jest dobre ? Jeżeli tak to w jakich ilościach ?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Daniel.

Opublikowano
stwierdziłem za najbardziej odpowiednie połączenie jak dla mnie to Labidochromis caeruleus z Pseudotropheus demasoni.

Ryby te bardzo mi się podobają pod względem kolorystycznym i z rozmiarami nie jest najgorzej.

Czy zestawienie ze sobą tych gatunków w akwarium 240l (120x50x40) jest dobre ? Jeżeli tak to w jakich ilościach ?

Niestety to połączenie nie jest odpowiednie ze względu na zupełnie różne preferencje żywieniowe tych gatunków.
Opublikowano

W takim zbiorniku najładniej będą wyglądać w obsadzie jednogatunkowej. :wink: Jednak nie polecam tego gatunku na początek przygody z Malawi.

Opublikowano

Dlaczego na początek nie polecasz ich ? Są bardzo wymagające ?

A tak w temacie to szukałem i nic nie mogę znaleźć - jaki polecisz najbardziej kolorystyczny układ do takiego akwarium - gdyż te ma stać w salonie :)

Opublikowano

Nie będę oryginalny jak na początek polecę Pseudotropheus saulosi i Melanochromis cyaneorhabdos (maingano). Natomiast demasoni to agresywne ryby. Trochę doświadczenia i obserwacji zachowań tych ryb, na pewno pomoże na w miarę szybką interwencję w razie potrzeby.Dodatkowo powinno się je trzymać w większej ilości.

Opublikowano

Saulosi i Maingao hmm ... nawet ładnie to wygląda - w takim akwarium jak ja w jakiej ilości mógłbym trzymać te 2 gatunki ?

Opublikowano

maingano też może byc agresywną rybą, saulosi też, wszystko zależy od ułożenia terytoriów w akwa.

Ja w takim akwarium jak Ty mam 9 saulosi (3+6) i 6 maingano (2+4 chyba 2 samce)

Opublikowano

Witaj a może zastanów się jeszcze nad jednym standardową obsadą tj Melanochromis cyaneorhabdos - maingano ,Metraclima msobo "magunga i Labidochromis caeruleus "yellow". Żywienowa takie same kolorystycznie bardzo ładne. Na początek kup sobie póki małe około po 8sztuk a pożniej to zobaczysz co Ci zostanie.