Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje pytanie skierowane jest przede wszystkim do eljota gdyż on miał te 2 gatunki w swojej obsadzie. Jakie pokarmy mam kupić i jak karmić rybki by zdrowo rosły i miały ładne kolorki.

Opublikowano

Hikari Cichlid Excel - podstawowy pokarm ( 1 x dziennie )

Spirulina ( może być OSI )- ( 1 x dziennie )

Tropical Malawi , Sera Flora - ( 1 x dziennie )

3 x w tygodniu mrożonka ( cyklop , artemia , kryl , mysis , moina )

Opublikowano

Ja w zestawieniu miałem jeszcze yello więc karmiłem 50/50 mięso/rośliny, w twoim przypadku karmiłbym 70/30 na rzecz roślin + raz w tygodniu coś żywego (u mnie najczęściej były to 2 "woreczki" wodzienia ). Osobiście używam głównie pokarmów Dainichi (rozmiar baby) i Nature Food (rozmiar M) . Są to pokarmy tonące i przy okazji ryby przetrząsną piasek (jak pokarm zdąży opaść na dno :) ) dodatkową zaletą jest to że podaje się ich o połowę mniej niż "klasycznych", mniej pokarmu=mniej odchodów=mniej azotanów :wink: .

Opublikowano

Tak jak pisał eljot,celuj w lepszej jakości pokarmy jak nf,dainichi,OSI.

Bardzo dobrze wybarwiającym pokarmem jest Cyclop-eeze firmy Argent(płatki).

Ja callainosom nie podawałem mrożonek a rosły bardzo szybko i były pięknie wybarwione.W pokarmach najlepszych firm jest wszystko co potrzebują i bez zbędnych "śmieci".

Opublikowano

Ok. więc wstarczy jak 2-3 razy w tygodniu zamiast mrożonek będę podawał jakiś mięsny pokarm.Mam zapisane takie mięsne pokarmy jak:

-Dainchi Cichild Ultima

-Dainchi Color Supreme

Mogą być?

Opublikowano

Co do Dainchi Color Supreme to były podejrzenia że nie sprzyja żółtym rybom więc lepiej Naturefood Premium Color Plus M :wink:

Z mięsnych NF to Naturefood Premium Cichlid M

Opublikowano
Ok. więc wstarczy jak 2-3 razy w tygodniu zamiast mrożonek będę podawał jakiś mięsny pokarm.Mam zapisane takie mięsne pokarmy jak:

-Dainchi Cichild Ultima

-Dainchi Color Supreme

Mogą być?

Dobry granulat już masz ( Hikari Cichlid Excel ) .

Możesz dodać jakiś Dainichi .

Mrożonki są dobrym uzupełnieniem diety ryb.

Oczlik , kryl , artemia - firmy ichthyotrophic są bardzo dobre

Opublikowano
Co do Dainchi Color Supreme to były podejrzenia że nie sprzyja żółtym rybom

Spoko,możesz dawać supreme.Nic się dziwnego nie dzieje z kolorami,karmię nimi moje msobiaki już z 1,5 roku :wink: