Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po kolejnym zabiegu pielęgnacyjnym mojego baniaka (240l) i oczyszczeniu kubełka (TETRA 700) po godzinie od uruchomienia spostrzegłem spory wyciek wody z kubełka.Woda sączy się w miejscu z pod jednego z przycisków. Faktem jest że przestawiłem kubeł z półki na podłogę. W miejscu dotychczas stojącej Tetry stanął kotnik (40l). Różnica poziomu to 20cm. Dodam, że mój kubełek liczy sobie jakieś 4-5 lat. Tylko nie piszcie abym sprawdził czy dobrze zamontowałem wkłady bo sprawdzenie od tego zacząłem. Raczej oczekuję informacji, czy odległość między podłogą , a lustrem wody jest za duża(130cm), czy po prostu czas już na mój kubełek do "Lamusa".

Opublikowano

Tetra ma tendencję do deformacji kształtu samego kubła,a w kilkuletnim filtrze jest to bardzo prawdopodobne,ale mogę się mylić.

Opublikowano

pisząc

Woda sączy się w miejscu z pod jednego z przycisków.
masz na myśli klamry od pokrywy czy przycisk do zalewania filtra? Cyknij fotkę jak możesz.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mnie sie wydaje ze to cieknie spod przycisku tej pompki od odpowietrzania.Wlasnie walczylem po zalaniu pokoju.Wydawalo sie ze cieknie spod klamer

docisnalem zaciskami dodatkowymi i dalej cieklo

rozebralem glowice i byla woda pod przykrywka glowicy.Szukalem uszczelek do pompki odpowietrzania ale na darmo.Nie znalazlem.Jako ,,kombinator,, wychowany na ,,Panu Slodowym,, ruszylem glowa i udalem sie do sklepu hydraulicznego ,w reku przycisk do pompki aby dobrac jakies uszczelki.I odkrylem ameryke :mrgreen::mrgreen: 1 uszczelka od zlewozmywaka taki oring a druga od dolnopluka jakiegos.Stanowi doskonala konkurencje dla tetry w zakresie uszczelek i to wszystko za 4zl :D:D:D .Nauczony doswiadczeniem zalania wczesniej kubelek wyladowal w duzej misce a miedzy kubelkiem a miska przykleilem elektrody od czujki zalania.(kupilem za 14zl zestaw czesci i zlutowalem w 10 min)Test alarmu wypadl super sam probnie nalalem do miski szklanke wody i alarm postawil caly dom na nogi.Tyle w temacie polecam stare uszczelki w garsc i w droge.Jesli komus moja podpowiedz pomogla to sie ciesze.

Opublikowano

Serdeczne dzięki za podpowiedź.

Ja już uporałem się z wyciekiem. Powód był banalnie prosty. Usunąłem trochę wkładu (kamieni wapiennych) którymi mam zapakowany cały kubeł i jak ręką odjął, zero wycieku.

Pozdrawiam