Skocz do zawartości

Uryna + dojrzały filtr ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem. Dzisiaj zalałem zbiornik 240l. Filtr mam dojrzały (zewnętrzny rzecz jasna). Czy odrazu po podłączeniu filtru mam dodać uryne ? I ile tej uryny dolac ? 50ml bedzie ok ? Kilka litrów (czyt. max 10) mam z dojrzalego akwarium. Czy mam dolać te 10l wody, uryne i to wszystko na działającym filtrze ?

Opublikowano
Filtr mam dojrzały (zewnętrzny rzecz jasna)

Tzn filtr działał w innym akwa? Jeśli tak to dolałbym tylko nitrivec'u sery dla uzupełnienia bakteria (zawiera już pożywkę) i sprawdzał parametry

Opublikowano

A ja niczego bym nie dodawał, a na pewno nie dodatkowego źródła amoniaku teraz. Ostrożnie można zarybiać jeśli nie przesadzisz z ilością, po prostu kontroluj parametry. U mnie trochę ponad tydzień po restarcie akwa trochę już zdechnięty :) filtr odzyskał pełną sprawność.

Opublikowano

Filtr nie działał w innym akwa. Z miesiąc chodził w 20l i dodawałem troche bionitrivec Sery. Czyli co ? Narazie czekam na cykl azotowy, bo jakoś nie wiem czy dam rade teraz troche docelowej obsady.

Opublikowano

To tak, no3 : 20 wg tej dolnej skali dla ryb słodkowodnych, bo nie wiem czy coś źle robie.

Testu na amoniak nie posiadam, a test na kh bedzie w srode. Dodam również ze ok 80l wody dojrzałej z dojrzałego akwarium dostane od znajomego.