Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanko. Szukałem po innych postach i nie mogłem odszukac.

A wiec pytannie: przez jaki czas w waszysh zbiornikach macie zapalone swietlowki (od-do). Ja w swim akwa zapalam kolo 15- 16 jak na dworze robi sie szarówka. Przez caly dzien mam zgaszone. I gasze ok 22-23.

I jeszcze jedno jesli zgasicie switlo w akwa i w pokoju robi sie ciemno to jak sobie po nim chodzicie gasice i zapalacie swietlo w pokoju to rybki sie nie płosza :?: Czy moze gasicie swiatlo dopiero jak sie kladziecie spac :?:

Bo ja jak gasze swiatlo to sie klade spac i nie stresuje rybek chodzeniem po pokoju :D .

Opublikowano

Wg. mnie troche je męczysz. Powinny mieć jakiś ustalony czas żeby wiedziały o której mogą sie już "kłąść spać (oczywiście z przymrurzeniem oka choć tak właśnie jest)

Teoretyczne wszyscy albo większość z nas naświetla akwarium koło 12h. Sam śwece im od 9 do 21.. Jak już gaśnie im światło chowają się po koamieniach i raczej nic je nie drażni nawet jak po pokoju chodzie tylko co poniektóre jak dostają po oczach z lampki idą sie przewietrzyć;) Wydaje mi sie także że samo światło dzienne nie wystarcza.. mało tych promieni dostają w dodatku w zimie ,no i co wtedy my akwaryści mielibyśmy z oglądania podopiecznych w pełnym pieknym ubarwieniu przy naszych ulubionych świetlówkach jeżeli byłyby cały czas zgaszone...

Opublikowano

Jesli chodzi o te pozne zapalanie swiatla to zapalam ja tak pozno zeby uniknac glonow (tych zlych). W czasie dnia rycie sobie chasaja po akwa i nic nie jast w stanie ich przestraszys. Ale chyba zwieksze czas doswietlania akwa Zobacze co napisza inni ile u nich sie pali.

Dzieki !

Opublikowano

w jednym akwa mam 10-22 a w drugim częsć oswietlenia tzn dwie świetłówki udająć wschód słoneczka od 10,30 potem o 11,00 dochodzi HQI które gasnie po 12 h czyli o 23,00 i mam zachód :lol: do 23,30 kiedy gasna swietlówki.