Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich

posiadam akwa 240 litrowe.wydaje mi sie że mam dobrą filtracje ( zew.tetra ex 700 i wew. fluval 4+) a mam problem z podłożem.

do niedwwna miałem dość gruby żwir a niedawno zmieniłem na bardzo drobniutki piasek naprawde bardzo drobny i zauważyłem że robi sie cały zielony!!!! dlaczego????

lampy w moim akwa to power glo i aqua glo.

czas oswietlania to ok 12 h od 9.00 do 21.00

co mam z tym zrobic????

może są jakieś preparaty????

jeszcze jedno!! jako wystrój służą piaskowce i wapienie ale z białych zrobiły sie rdzawe nawet brązowe dlaczego?????

czekam na wasze sugestie

z góry dziękuję

Opublikowano

To standardowe dojrzewanie akwarium. Tzn, to brązowe to okrzemki i z czasem na ich miejsce przyjdązielone glony.

Co do piasku to robi sie on zielony czy może robi Ci sie na nim taka"pokrywa" dość twarda z glonów bo jak tak to wyciemnij akwarium na jakiś czas, podawaj miej jeść rybką, często odmulaj dno i podminiaj wode. Powinno pomóc...

Opublikowano

Powiem tak sa 2 opcje:

1)Sinica

2)Atak glonow

Moze tak pkt 1 jest nie przyjemny, jak rozronic czy to sinice czy glony? Sinice, nie trzymaja sie twardo podloza, wygladaja jak siersc, glon bedzie trzymal sie mocniej dna, ma tez czesto mocniejsza konsystencje...Pomachaj reka tak aby wzburzyc piach, obserwuj jak zachowa sie narosl...

Jesli sinica to http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=23 <-- jesli wyglada to tak jak na zdjeciu basiora, korzystaj zrad podanych w powyzszym watku.

Jesli natomiast masz gloony, to hmm zrob co cchesz odmul, usun, zostaw, to juz kwestia tego czy Ci sie to podoba czy nie... Glony na piachu tworza sie w miejscach, w ktorych nie ma duzego ruchu wody, mozesz wtedy przestawic jakos kamienie/ozdoby zeby obieg wody nie byl zaklocony(pomoze jesli nie chcesz miec zielonego piachu)...

Opublikowano

ok dzięki za rade

ale jeszcze jedno pytanko

zaciemnienie!!!!!

tzn wystarczy wyłączyć tylko lampy w akwa czy coś jeszcze?

a co z roslinami i karmieniem ryb?

Opublikowano

Hmm ja rozumiałem zaciemnienie jako nie włączanie światła w akwarium:) poza tym miałem wtedy zasunięte rolety na oknach także przez tydzień w pokoju było ciemno..

hehe co do roślin to większość malawistów problemu nie ma, ale myśle, że przez ten tydzień roślinki wytrzymają jakoś. Jednak w moim przypadku w przeciwieństwie do basoira karmiłem rybki tylko, że raz dziennie i mniej.