Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i od razu przepraszam, że udaje się tutaj z takim... wydaje się głupim pytaniem, ale gdzieś trzeba je zadać. Spotykałem się wile razy z nazwą potoczna "red-red". Czy tu chodzi o Metriaclima estherae red-red? Spotykałem też nazwy handlowe Red Zebra. W związku z czym czy te trzy nazwy dotyczą tego samego gatunku? Z góry dziękuję za rozwianie wątpliwości.

Opublikowano

Chyba ta odpowiedz mnie satysfakcjonuje, bo akurat to, ze M.estherae wystepuje pod handlowa nazwa Red Zebra znalazłem przed napisaniem postu w pewnej książce :) Jeśli się w niej nie mylą to oznacza to ten sam gatunek. Czy ktos jeszcze moze to potwierdzic :?:

Opublikowano

No więc co autor i co sklep i co hodowca to inaczej. Wczoraj przeglądałem pewną książkę i było tam napisane dokładnie tak: "Metriaclima estherae. Spotykane nazwy handlowe: Red Zebra". Link który podesłałeś nie przypomina zupełnie Red-Reda. Dodatkowo znalazłem też coś takiego:

http://megaslownik.pl/slownik/polsko_angielski/96527,Maylandia+estherae

I piszą tu, że to synonimy. Wiec całkowicie nie wiem o co chodzi. A dopytuję, bo kiedyś ktos mi sprezentował ryby i powiedział, że to są red-redy. Więc zacząłem szukać co to dokładnie za gatunek bo warto wiedzieć co mi pływa w akwarium. I niestety nie wiem, czy to Metriaclima estherae Red red, czy może Metriaclima estherae Red Zebra, czy może jakaś Maylandia estherae?? :?

Ma ktoś jeszcze jakieś zdanie w tej sprawie? Bo gdzie pytać jak nie tutaj? Jak zapytałem kiedyś w sklepie gdzie sprzedawali pyszczaki to zrobili wielkie gały. :shock:

Opublikowano

Może to ci coś rozjaśni albo jeszcze zagmatwa :)http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/okiem_hodowcy/maylandia_estherae.html

Co do Maylandi i Metriaclimy to już spory naukowców która nazwa jest właściwsza i wiele osób się w tym gubi, między innymi ja :mrgreen: . IMHO to ten sam gatunek którego najwłaściwszą nazwą jest Metriaclima estherae + odmiany barwne: "red-red", "red-blue" "OB" i "Ob morph"

Ale pewnie koledzy mnie poprawią jak napisałem coś nie tak :wink: