Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W jakim wieku można poznać czy msobo to samiec czy samica. Dokupywałem kilka młodych 4cm i jak narazie wszystkie są pomarańczowe i nie wiem czy mam same samice co by mi pasiło :D czy samce się jeszcze nie zaczeły wybarwiać.

niektórzy macie msobo to napiszcie jak jest, bo miałem dorosłą pare a młodymi niedawno uzupełniałem stado

Opublikowano

Moje msobo maja jakieś 5 miesięcy i samczyk zaczął się wybarwiać a ma około 6 cm i już odbył tarło z samiczką mniejszą od siebie. Drugi samczyk jest większy od poprzednika i dopiero teraz zaczął się wybarwiać. Także nie ma reguły.Poczekaj jeszcze trochę a będzie wynagrodzone.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Moje Msobo mają ok.4 miesięcy i zauważyłem u kilku z nich,że w pierwszej kolejności górna krawędź płetwy grzbietowej zaczyna nabierać niebieskiego koloru...

Nie wiem czy to normalne ponieważ słyszałem,że wybarwianie u tego gatunku zaczyna się u nasady głowy...Proszę o dokładne info...

Opublikowano

U mnie to występowało w sumie jednocześnie. Choć swoją młodzież którą wychowałem samczyki zaczeły wybarwiać się od płetwy grzbietowej.Ale zaraz po tym jak to zauważyłem i na głowie też się zaczęło. Także wszystko powinno być ok

Opublikowano

Zabrzmi banalnie, ale wśród moich młodych 3-5 cm jest jeden osobnik 3,5 cm , który zaczął się wybarwiać, w dodatku jako jedyny z całego rodzeństwa ma atrapy jajowe , ciemne pręgi na czole i nabiera szarych odcieni . Płetwy w normie, jeszcze nie zaczęły się kształtować . Oczywiście nie mam pewności czy to samiec, ale wszystko ku temu wskazuje. Pierwszy raz widziałem 3cm osobnika z atrapami, ale może mało widziałem :) Taka ciekawostka odnośnie tematu !